https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/np-sumava-chce-revitalizovat-cca-2000-hektaru-raselinist
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NP Šumava chce revitalizovat cca 2000 hektarů rašelinišť

1.9.2016 16:27 | KVILDA (ČTK)
Obnova rašelinišť je jedním z projektů, na němž spolupracují národní parky Bavorský les a Šumava. Do budoucna se chtějí zaměřit například i na data o struktuře lesa nebo na data o výskytu tetřevovitých druhů ptáků
Obnova rašelinišť je jedním z projektů, na němž spolupracují národní parky Bavorský les a Šumava. Do budoucna se chtějí zaměřit například i na data o struktuře lesa nebo na data o výskytu tetřevovitých druhů ptáků
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Iva Bufková / NP Šumava
Šumavský národní park hodlá v následujících letech revitalizovat přibližně 2000 hektarů rašelinišť. Projekt, jehož partnerem je i Národní park Bavorský les, má pomoci zadržovat vodu v krajině a zmírnit kolísání jejího stavu. Náklady na plánovanou revitalizaci činí přibližně 140 milionů korun. Projekt schválilo ministerstvo životního prostředí a bude žádat o finanční podporu evropský program LIFE. Novinářům to na Kvildě na Prachaticku řekli ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a bavorská ministryně životního prostředí Ulrike Scharfová.
 

Revitalizace šumavských rašelinišť by se měla uskutečnit v letech 2017 až 2023. "Obnova přirozeného vodního režimu je absolutně nejefektivnějším způsobem, jak udržet vodu na Šumavě. Žádné jiné opatření neumí zadržet tolik milionů kubíků vody jako právě obnova systému rašelinišť," řekl Brabec. Vzhledem k menšímu úhrnu srážek v posledních letech chybí v přírodě více vody. A tento trend bude podle Brabce pokračovat. "Pro boj se suchem, s jehož častějším výskytem musíme do budoucna počítat, je právě tento projekt pro Šumavu naprosto klíčový," dodal ministr.

Obnova rašelinišť je jedním z projektů, na němž spolupracují národní parky Bavorský les a Šumava. Do budoucna se chtějí zaměřit například i na data o struktuře lesa nebo na data o výskytu tetřevovitých druhů ptáků. Vznikne tak společná přeshraniční mapa lesních porostů a digitální model lesní vegetace na obou stranách hranice.

Podle Brabce má spolupráce NP Šumava a Bavorského lesa jednoznačný cíl. "Ta největší ambice je, aby návštěvníci, kterých jsou miliony ročně, postupně začali vnímat to území jako celek, jako jednu nádhernou Šumavu a Bavorský les dohromady bez železné opony a jakékoliv jiné opony," řekl.

Národní park Bavorský les byl vyhlášen 7. října 1970 a po svém rozšíření v roce 1997 má rozlohu 24.250 hektarů. Společně s NP Šumava, s nímž sousedí na severu a východě, tvoří jeden z největších bilaterálních národních parků střední Evropy. NP Šumava se rozkládá na ploše více než 68 000 hektarů, vznikl 20. března 1991.


reklama

 
Marek Bílek
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist