https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/penize-na-zateplovani-skol-dosly-za-29-hodin-dalsi-budou-az-v-roce-2014
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Peníze na zateplování škol došly za 29 hodin. Další budou až v roce 2014

5.3.2012 01:10 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zateplená škola ve Slivenci
Zateplená škola ve Slivenci
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Státní fond životního prostředí otevřel výzvu pro veřejné budovy na úspory energií. Projektů se sešlo tolik, že výzvu museli úředníci ukončit během devětadvaceti hodin. Přitom jde zřejmě o poslední peníze až do roku 2014, které by mohly školky nebo nemocnice dostat.
 

Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo výzvu pro projekty energetických renovací ve výši 2,5 miliardy korun. Otevřelo ji 29. února v 8 hodin ráno. A 1. března ve 13 hodin byla vypsaná částka vyčerpána. „V tu chvíli jsme měli asi o tři miliardy žádostí více, než kolik je alokace,“ popisuje tisková mluvčí SFŽP Lenka Brandtová.

Výzva byla ukončena ve čtyři odpoledne, kdy se sešlo projektových žádostí za 5,84 miliard, tedy 234 % z nabízené alokace. „Není to ale žádné překvapení, všechny výzvy vypsané na zateplování veřejných budov se vyčerpaly během dvou dnů,“ dodává Brandtová. Projekty, které podporu dostanou, se vybírají podle bodového ohodnocení, nikoli pode času doručení. Proto také není možné v tuhle chvíli říct, kolik přesně budov podporu získá.

V tuhle chvíli to jsou ale poslední peníze v Operačním programu životní prostředí, na které mohly veřejné budovy dosáhnout. O další peníze možná budou moci žádat až po roce 2014. Finanční prostředky na podporu úspor energie byly v Operačním programu životní prostředí vyčerpány již v minulém roce, peníze na tuto výzvu se podařilo získat jen díky mimořádnému přesunu z jiné oblasti. „Jestli to byly poslední peníze nebo ne, není možné v tuhle chvíli říct. Je možné, že může dojít k nějakým změnám,“ říká Brandtová. Teoreticky je tedy možné, že ministerstvo životního prostředí peníze najde, ale v tuhle chvíli na veřejné budovy žádné nejsou.

Obce, kraje nebo vysoké školy si zřejmě budou muset počkat na příští období, které začíná rokem 2014. V českých veřejných budovách se přitom podle studie společnosti Porsenna energiemi plýtvá. Porsenna uvádí, že potenciál úspor energie v budovách terciárního sektoru je až 49 % současné spotřeby. Hlavní oblastí plýtvání je spotřeba tepla. Podle organizace CEE Bankwatch Network je proto třeba využít evropské fondy v příštím rozpočtovém období 2014 – 2020 na energetické renovace veřejných i obytných budov.

„Vláda nesmí nechat desítky obcí, na které se teď nedostalo, na holičkách,“ říká Ondřej Pašek z CEE Bankwatch Network. Podle něj by stát měl z úspor energie učinit jednu z priorit čerpání evropských fondů v období 2014 – 2020. „Podle našich informací o to ale zatím zájem nemá, toto téma se na čelních místech vládních dokumentů neobjevuje,“ dodává.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist