https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/poslanci-dnes-podporili-zakon-zakazujici-kozesinove-farmy-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poslanci dnes podpořili zákon zakazující kožešinové farmy

9.11.2016 14:03 | PRAHA (Ekolist/ČTK)
Podle předkladatelů podmínky na farmách, byť splňují legislativní nároky, neodpovídají potřebám divokých zvířat.
Podle předkladatelů podmínky na farmách, byť splňují legislativní nároky, neodpovídají potřebám divokých zvířat.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Česku možná bude platit zákaz kožešinových farem. Farmy by podle poslanecké předlohy, kterou podpořila dnes v úvodním kole Sněmovna, měly skončit do roku 2019. Provozovatelé by mohli žádat kompenzace od státu, nebyly by ale nárokové.
 

Návrh zákona předložila na jaře letošního roku skupina 50 poslanců v čele s předsedou Výboru pro životní prostředí Robinem Böhnischem. Novela zakazuje „chov a usmrcování zvířat výhradně nebo primárně za účelem získání kožešin.“ Podle předkladatelů podmínky na farmách, byť splňují legislativní nároky, neodpovídají potřebám divokých zvířat. Předloha má ale taky mnoho oponentů. Obávají se mimo jiné toho, že by zákaz vedl ke vzniku nelegálních chovů mimo kontrolu Státní veterinární správy.

V Česku je aktivních podle informací ze Sněmovny devět farem. Nejčastěji se na kožešiny chovají norci a lišky. Ročně jich je zpracováno přibližně 20.000. Počet farem se dlouhodobě snižuje. Podle průzkumů veřejného mínění většina české ani evropské veřejnosti se zabíjením zvířat pro kožešiny nesouhlasí.

„Dnešní hlasování považujeme za velký krok k vítězství pro norky a lišky, kteří jsou v České republice chováni a krutě zabíjeni jen kvůli kožešinovým ozdobám. I když ještě není zcela vyhráno, máme z výsledku dnešního hlasování velkou radost a děkujeme všem poslancům, kteří tento významný krok v ochraně zvířat podpořili. Není důvod, proč chovy tohoto typu nadále povolovat – veřejnost si přeje jejich zákaz a poptávka po kožešinových výrobcích je mizivá. Je třeba si položit otázku, zda ve 21. století opravdu nutně potřebujeme zabíjet zvířata jen kvůli módním doplňkům,“ říká Lucie Moravcová, koordinátorka kampaně Proti srsti, jejímž cílem je zrušit chovy kožešinových zvířat.

"Rozprava i výsledek hlasování v prvním čtení novely zákona o ochraně zvířat proti týrání výrazně zvedly šance na konečné schválení návrhu. Doufám, že ve výborech udržíme dosud věcný charakter diskuse a druhé a třetí čtení návrhu na plénu Poslanecké sněmovny budou moci proběhnout co nejdříve. Věřím, že zákonodárci zřetelně vnímají jednoznačný postoj laické i odborné veřejnosti a vezmou ho při svém dalším rozhodování v potaz," vyjádřil se poslanec Böhnisch.

Novela zákona na ochranu zvířat proti týrání přečkala hlasování o návrhu na zamítnutí už v prvním čtení a nyní zamíří k posouzení do zemědělského výboru a do výboru pro životní prostředí. Budou na to mít tři měsíce místo obvyklých dvou.

Zemědělský výbor, který plénum určilo jako hlavní, se už loni na podzim shodl na tom, že podmínky pro chovy kožešinových zvířat by se měnit neměly. Poslanec KSČM Jiří Dolejš neuspěl s návrhem, aby Sněmovna garanční výbor změnila na výbor pro životní prostředí.

Debatu o předloze poslanci absolvovali v úvodním kole už v úterý, dnes se hlasovalo. Předloha by zakázala "chov a usmrcování zvířat výhradně nebo primárně za účelem získání kožešin". Netýkala by se tedy například chovu králíků nebo nutrií.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

10.11.2016 22:15
Prostě blbnutí hlupáků pokračuje. Už aby byly volby a našel se někdo kdo tyhle hlouposti a neustálé regulace zruší a napraví. Já teda doufám a věřím že rozum opět zvítězí.
Odpovědět
Luděk Králíček

Luděk Králíček

14.11.2016 19:04
Dobrý den všem. Jako malý kluk jsem byl na jedné této odchovně - malé. Vztah chovatele ke zvířatům byl stejný jako u chovatele králíků nebo slepic. Bylo tam pár mazlíků, pár jedinců agresivních, jak to asi znáte, když jste jezdili k babičce na venkov a pomáhali jí starat se o zvířata. Co bude znamenat ten zákaz? Buď si je pet aktivisté rozeberou mezi sebe, což nepředpokládám, nebo se spíše všichni jedinci usmrtí. To je cílem tohoto prosazovaného opatření? Podobné je to s laboratorními zvířaty.
Odpovědět
DV

Daniel Vondrouš

16.11.2016 09:12
Pro pana Králíčka: Zákon se týká zvířat chovaných za účelem získání kožešiny. Tu nelze zvířeti odebrat bez usmrcení. Na rozdíl např. od ovcí, kterým se vlna pouze stříhá. Po zákazu přestanou tato zvířata být dále množena, chována v mrazu (pro kvalitní kožešinu)a zabíjena. Testování léků (nelze-li jinak) a chov pro maso považuji za významnější důvod, než chov a zabíjení zvířat pro ozdobu.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist