https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pred-dvema-lety-vypukl-emisni-skandal-automobilky-volkswagen
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Před dvěma lety vypukl emisní skandál automobilky Volkswagen

18.9.2017 08:30 | BERLÍN/PRAHA (ČTK)
18. září 2015 Americká Agentura pro ochranu životního prostředí obvinila německý automobilový koncern Volkswagen, že do svých vozidel s naftovými motory instaloval software, který umožňuje skrýt skutečnou hladinu vypouštěných emisí, a tím se snažil obejít zákony na ochranu ovzduší.
18. září 2015 Americká Agentura pro ochranu životního prostředí obvinila německý automobilový koncern Volkswagen, že do svých vozidel s naftovými motory instaloval software, který umožňuje skrýt skutečnou hladinu vypouštěných emisí, a tím se snažil obejít zákony na ochranu ovzduší.
Výběr hlavních událostí emisního skandálu německé automobilky Volkswagen, který vypukl před dvěma lety, 18. září 2015.
 

2015

18. září - Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) obvinila německý automobilový koncern Volkswagen, že do svých vozidel s naftovými motory instaloval software, který umožňuje skrýt skutečnou hladinu vypouštěných emisí, a tím se snažil obejít zákony na ochranu ovzduší.

21. září - Německá vláda nařídila kontrolu naftových automobilů Volkswagenu a americké ministerstvo spravedlnosti dalo pokyn k zahájení trestního vyšetřování případu.

- Akcie automobilky Volkswagen se v první den, kdy se s nimi od vypuknutí skandálu obchodovalo, propadly téměř o pětinu.

22. září - Volkswagen kvůli zjištění amerických úřadů zhoršil výhled svého hospodaření a přiznal, že softwarem určeným k oklamání emisních měření bylo na celém světě vybaveno 11 milionů jejích dieselových vozů. Z toho připadá zhruba pět milionů vozů na vlajkovou značku VW, přes dva miliony na Audi, 1,2 milionu na vozy značky Škoda a 700.000 na Seat.

- Řada zemí zahájila vyšetřování případu.

23. září - Generální ředitel Volkswagenu Martin Winterkorn odstoupil kvůli skandálu z funkce. o dva dny později byl novým šéfem koncernu jmenován Matthias Müller, který dosud řídil dceřinou společnost Porsche.

28. září - Němečtí prokurátoři zahájili vyšetřování bývalého generálního ředitele Volkswagenu Winterkorna a šéfa značky Volkswagen Herberta Diesse.

15. října - Volkswagen oznámil, že svolá do servisů v Evropské unii zhruba 8,5 milionu naftových vozidel.

16. prosince - Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) zahájil vyšetřování Volkswagenu kvůli možnému zneužití úvěrů od Evropské investiční banky (EIB) a zda peníze od EU určené na vývoj a výzkum nepoužila k jiným účelům. Své vyšetřování ukončil letos 1. srpna, výsledky nezveřejnil.

17. prosince - Poslanci Evropského parlamentu schválili vytvoření vyšetřovacího výboru ke skandálu, který se má zabývat především možnými pochybeními ze strany Evropské komise a národních dozorových orgánů.

2016

28. června - Americké ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že Volkswagen zaplatí celkem 15,3 miliardy dolarů (375 miliard Kč) za skandál kolem měření emisí, na jehož řešení se dohodla s americkými úřady a tamními majiteli svých naftových vozů. Dohoda se týká asi 482.000 naftových vozů s dvoulitrovým motorem. Majitelé dotčených vozů se podle dohody mohou rozhodnout, zda budou požadovat úpravu auta, nebo aby Volkswagen jejich vůz odkoupil. Dohoda také předpokládá odškodnění.

25. srpna - Volkswagen dosáhl dohody o odškodnění svých 650 amerických prodejců za problémy spojené se skandálem kolem měření emisí. Výši odškodného média odhadla na více než 1,2 miliardy dolarů (zhruba 29 miliard Kč).

6. listopadu - Prokuratura zahrnula do svého vyšetřování předsedu dozorčí rady Volkswagenu Hanse Dietera Pötsche, který byl v době vypuknutí skandálu finančním ředitelem Volkswagenu.

8. prosince - EK zahájila právní kroky vůči sedmi členským zemím EU, včetně ČR a Německa, za to, že nepřijaly dostatečná opatření proti porušování pravidel pro emise automobilů.

2017

9. ledna - USA kvůli aféře zatkly prvního manažera VW, kterým byl bývalý šéf amerického oddělení firmy pro dodržování regulačních předpisů Oliver Schmidt. Následovali další zatčení.

11. ledna - Americká vláda uzavřela s koncernem dohodu ohledně urovnání skandálu. Automobilka v rámci dohody přiznala vinu a zaplatí 4,3 miliardy dolarů (zhruba 110 miliard Kč) - 2,8 miliardy za kriminální provinění a 1,5 miliardy v rámci civilního řízení.

11. května - Americký soud definitivně schválil dohody Volkswagenu a společnosti Robert Bosch o urovnání dalších sporů. Podle jedné dohody VW zaplatí nejméně 1,22 miliardy USD (29,8 miliardy Kč) za opravu nebo odkup téměř 80.000 vozů s obsahem motoru 3,0 litru v USA. Druhá se týká firmy Robert Bosch, podle které zaplatí tento dodavatel automobilových součástek 327,5 milionu USD americkým majitelům vozů VW s naftovým motorem.

6. července - Francouzský ministr životního prostředí Nicolas Hulot oznámil, že by se ve Francii měly do roku 2040 přestat prodávat benzinové i naftové automobily. O tři týdny později stejný plán ohlásila Británie.

27. července - Američtí regulátoři schválili plán Volkswagenu na úpravu či odkup většiny naftových aut, kterých se v USA týká skandál.

8. srpna - Volkswagen oznámil, že poskytne slevu až 10.000 eur (asi 260.000 Kč) těm zákazníkům, kteří si koupí nový vůz značky VW a protiúčtem dají starší model s naftovým motorem.

25. srpna - Inženýr Volkswagenu James Robert Liang byl za podíl na skandálu v USA odsouzen na 40 měsíců ve vězení a k pokutě 200.000 dolarů (4,4 milionu Kč). Stal se první osobou, kterou americké úřady kvůli skandálu odsoudily.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist