https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/produkce-kokainu-se-podili-na-niceni-kolumbijskych-pralesu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Produkce kokainu se podílí na ničení kolumbijských pralesů

4.2.2011 12:48 | BOGOTÁ/HODONÍN (Ecomonitor)
Je to vůbec poprvé, co bylo mezi ohrožení míst s vysokou diverzitou zahrnuto i obchodování s omamnými látkami. Na obrázku koka pravá.
Je to vůbec poprvé, co bylo mezi ohrožení míst s vysokou diverzitou zahrnuto i obchodování s omamnými látkami. Na obrázku koka pravá.
Pěstování koky, hlavní suroviny potřebné pro výrobu kokainu, má neblahý vliv na zrychlující se destrukci kolumbijských deštných pralesů, píše server ScienceDaily.
 

Tým ekoložky Liliany Dávalosové ze Stony Brook University sledoval vývoj a příčiny kácení kolumbijských pralesů a trendy tohoto vývoje za posledních dvacet let. Jedním z faktorů ovlivňujících kácení pralesa kvůli pěstování koky je úspěšnost policejních zátahů proti pěstování koky na zemědělské půdě.

Přesouvání pěstování koky do nitra pralesa přináší ohrožení živočichů a rostlin v blízkosti vznikajících kokových farem. Je to vůbec poprvé, co bylo mezi ohrožení míst s vysokou diverzitou zahrnuto i obchodování s omamnými látkami.

Rychlost odlesňování malých plošek uprostřed souvislých pralesních porostů se za posledních dvacet let rapidně zvýšila. Ačkoliv se dohromady jedná o relativně malá území, ročně přibližně o 150 kilometrů čtverečních, zpřístupnění a promýcení míst urychluje likvidaci globální biologické rozmanitosti. Vývoz koky z Kolumbie v roce 2000 pokrýval 75 % světové spotřeby.

Článek byl uveřejněn 29. 1. 2011 na serveru ScienceDaily pod názvem „Cocaine Production Increases Destruction of Colombia’s Rainforests“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist