https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ptaci-online-sledujte-pomoci-chytre-ptaci-budky-jak-se-lihnou-sykorky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ptáci online: Sledujte pomocí chytré ptačí budky, jak se líhnou sýkorky

9.6.2016 01:35 | PRAHA (Ekolist.cz)
Sýkorka koňadra v chytré budce na ministerstvu životního prostředí.
Sýkorka koňadra v chytré budce na ministerstvu životního prostředí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na počátku byl vědecký výzkum hnízdění ohrožené sovy sýce rousného. Přírodovědci z České zemědělské univerzity ve spolupráci s odborníky na informatiku a robotiku vyvinuli „chytrou“ budku. Ta je vybavena dvojicí kamer, které se spínají vždy, když pták přiletí k vletovému otvoru. Záběry z kamer vědcům pomohly sledovat, jak u sýců rousných probíhá každodenní život. Chytré budky se v Česku rozšířily do více lokalit a záběry z nich může díky projektu Ptáci online sledovat kdokoliv. Jedna budka je umístěna i na pražské budově ministerstva životního prostředí. V budce hnízdí sýkory koňadry, které sedí na vejcích. V líhnutí se očekává v nejbližších dnech. Sledovat můžete zde.
 

V projektu Ptáci online byla technologie původní chytré ptačí budky upravena firmou Elnico pro monitorování běžných druhů pěvců. Hlavní změny spočívaly v přizpůsobení kamerového systému pro sledování ptačích druhů s denní aktivitou, úpravě na pevný zdroj napájení a zajištění online přenosu dat a jeho sdílení na sociálních sítích. Kamerový systém chytré ptačí budky umožňuje sledovat přímý přenos hnízdění běžných druhů ptáků z pohodlí domova a zároveň umožňuje ukládání biologických informací v počítači vestavěném přímo v budce.

Důležitou součástí projektu jsou webové stránky a zprostředkovaný online přenos hnízdění na sociálních sítích. V současné době jsou stránky www.ptacionline.cz ve zkušebním provozu, který bude postupně dokončován v průběhu roku 2016. „Od roku 2017 bychom do projektu rádi zapojili zájemce z řad škol i veřejných a zájmových organizací, kteří budou schopni aplikovat edukativní dopady projektu v rámci své instituce. Jejich účast na projektu nebude finančně podmíněna,“ stojí na projektovém webu. Zájemci se však musí seznámit s podmínkami účasti na projektu.

Cílem projektu je popularizovat ochranu ptáků v blízkosti lidských sídel, jejich hnízdění, včetně jeho monitoringu. „Zejména pro děti ve školách představuje sledování online záběrů z ptačí budky zajímavou formu výuky o přírodě. Speciální budky s kamerami sledujícími nepřetržitě hnízdění ptáků mají například aktuálně nainstalované v Praze, Městci Králové, Světlé nad Sázavou, Týnci nad Vltavou, Mělníku, Náchodě, Mníšku pod Brdy, Slaném a dalších městech,“ říká Jan Šíma z oddělení druhové ochrany ministerstva životního prostředí.

Druhů volně žijících ptáků v krajině podle něho ubývá. „V absolutních číslech to je pokles o miliony jedinců oproti stavu například před 30 lety. Zejména v případě ptáků zemědělské krajiny je úbytek za poslední desetiletí výrazný. U těch činí dokonce 30 %,“ říká Šíma. Mohou za to změny v krajině, nevhodné hospodaření a podstatný je také nedostatek vhodných podmínek pro hnízdění, což lze sledovat zejména v lidských sídlech a v krajině, výrazněji ovlivněné člověkem. „Základem úspěšné ochrany takto ubývajících druhů je dostatek informací a rovněž zájem široké veřejnosti o tuto problematiku. Právě z tohoto důvodu zahájila Fakulta životního prostředí ČZU vědecko-vzdělávací projekt Ptáci online,“ vysvětluje Jan Šíma z oddělení druhové ochrany MŽP.

Ministerstvo životního prostředí se rozhodlo do projektu aktivně zapojit. Na budově MŽP byla instalována chytrá ptačí budka. Po několika týdnech ji obsadila sýkora koňadra, která má v tuto chvíli 7 vajec.

Záběry z původního vědeckého záměru sledování sov:


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist