https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rok-2015-byl-globalne-nejteplejsim-roke-za-celou-dobu-mereni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rok 2015 byl globálně nejteplejším rokem za celou dobu měření

21.1.2016 09:26 | PRAHA (ČTK)
Data obou amerických úřadů ukazují, že průměrné teploty napříč světovými oceány a pevninou byla o 0,9 stupně Celsia vyšší, než byl průměr minulého století.
Data obou amerických úřadů ukazují, že průměrné teploty napříč světovými oceány a pevninou byla o 0,9 stupně Celsia vyšší, než byl průměr minulého století.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Loňský rok byl globálně nejteplejší za dobu měření, tedy od roku 1880. Průměrná teplota na planetě byla 0,9 stupně Celsia nad průměrem 20. století. Informovaly o tom americký Národní úřad pro oceány a atmosféru (NOAA) a Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Podle propočtů NOAA byla loni průměrná globální teplota 14,8 stupně Celsia.
 

Podle agentury Reuters zveřejněné informace přispějí k tlaku na omezení emisí skleníkových plynů, které je podle vědců nutné k zastavení globálního oteplování a narušení globálního klimatu.

Data obou amerických úřadů ukazují, že průměrné teploty napříč světovými oceány a pevninou byla o 0,9 stupně Celsia vyšší, než byl průměr minulého století. Předchozí rekord přitom držel rok 2014, který byl loni překonán o dalších 0,16 stupně Celsia. Loni tak teplota na Zemi byla poprvé o celý stupeň Celsia vyšší, než v předindustriální éře, konstatovaly NOAA a NASA.

V tomto století byl globální teplotní rekord překonán už počtvrté. "Rok 2015 byl pozoruhodný dokonce i v kontextu širšího, dlouhodobého trendu oteplování," řekl Gavin Schmidt, ředitel Goddardova institutu pro vesmírná studia (GISS) při americkém Národním úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Prudký nárůst teplot v loňském roce částečně zapříčinil cyklický klimatický jev El Niňo, který v dvouletých až sedmiletých periodách otepluje povrch Tichého oceánu. Vědci se však domnívají, že hlavní příčinou oteplování je lidská činnost, zejména spalování fosilních paliv.

Dnešní údaje podtrhují nutnost snižování emisí skleníkových plynů, jestliže svět hodlá dostát svému závazku udržet nárůst průměrné globální teploty do dvou stupňů Celsia v porovnání s úrovní před druhou průmyslovou revolucí, jak se více než 190 zemí dohodlo na prosincovém klimatickém summitu v Paříži.

Právě loňský prosinec byl přitom vůbec nejteplejší zaznamenaný měsíc v dějinách globálního měření. Loni tak historické teplotní rekordy neprolomily pouze dva měsíce, leden a duben. "To je poprvé, co jsme byli něčeho takového svědky," konstatoval Tom Karl z NOAA.

Naopak rekordně nízká měsíční globální teplota byla naposledy zaznamenána v prosinci 1916 a dosud nejchladnějším zaznamenaným rokem byl podle NOAA rok 1911.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist