https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skola-v-okrajove-casti-dostane-plot-odolnejsi-proti-kancum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Škola v okrajové části dostane plot odolnější proti kancům

30.10.2015 09:40 | PLZEŇ (ČTK)
Plot, který bude lépe odolávat divokým prasatům, zaplatí Plzeň jedné ze svých škol v okrajové části města. Do areálu školy v Liticích, kam chodí na prvním stupni kolem stovky dětí, se přemnožení divočáci opakovaně dostávají. Poničili nejen plot, ale i zahradu. Plzeňští radní nyní rozhodli, že město dá škole na pevnější plot 540 000 korun, řekla městská radní Eva Herinková (ČSSD).
 

Nejsou to jediné peníze, které letos dá radnice na boj s divokými prasaty, jež pořádají nájezdy zejména na okrajové části města. Už před časem vyčlenili radní 40.000 korun na posekání asi 1,6 hektaru orobince v okrajové části Valcha, kde se zvířata zdržují.

Na školní zahradu a hřiště základní školy v Liticích se prasata dostala několikrát. Už před dvěma roky musela škola opravit 225 metrů pletiva, letos zvěř oplocení zničila znova a navíc rozryla 1500 metrů čtverečních plochy zahrady, řekla Herinková. Vedení školy jednalo s obvodem o odstřelu zvěře, vzhledem k obydlené lokalitě to ale není možné.

Obyčejné pletivo na plot nestačí, protože zvířata se pod ním snadno podhrabávají. Opravy plotu a travnatých ploch stály už školu 125 000 korun. "Řešením je vybudovat zcela nové oplocení s částečně zakopanou jednou řadou betonových panelů a bodově svářenou sítí," doplnila Herinková. Takový plot přijde na 540 000 korun.

Stáda divokých prasat ničí i jiní místa v Plzni. Škodí v zastavěném území, lidem na zahradách, ryli i na udržovaných trávnících Borského parku. Správci městských lesů v okrajových částech, kde jsou na pozemcích Plzně honitby, pořádají na prasata naháňky a ročně tam odstřelí desítky zvířat. V řadě lokalit ale nelze vzhledem k blízkosti zastavěného území odstřely provádět.

Počet divočáků se v Česku dlouhodobě zvyšuje, což mimo jiné souvisí s narůstající plochou porostů řepky a kukuřice, kde se prasata schovávají. Podle ministerstva zemědělství divočáci změnili způsob života, například doba páření, která je normálně od listopadu do ledna, se nyní rozšířila na celý rok.

Ministerstvo proto připravilo změnu vyhlášky, podle které by se divočáci mohli lovit celý rok. Dosud je jejich lov povolen od srpna do konce ledna. Přemnožená divoká prasata působí každoročně miliardové škody na zemědělských plodinách, ničí ale i další pozemky. Stále více pronikají do okrajových částí obcí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist