https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-mozna-zvyhodni-biopaliva-z-odpadnich-tuku-v-benzinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna možná zvýhodní biopaliva z odpadních tuků v benzinu

6.4.2017 11:00 | PRAHA (ČTK)
Dodavatelé pohonných hmot musí nyní do benzinu přimíchávat nejméně 4,1 procenta biopaliv, do nafty šest procent biopaliv. Norma, která by měla platit od dubna příštího roku, tyto podíly nemění. / ilustrační foto
Dodavatelé pohonných hmot musí nyní do benzinu přimíchávat nejméně 4,1 procenta biopaliv, do nafty šest procent biopaliv. Norma, která by měla platit od dubna příštího roku, tyto podíly nemění. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dodavatelé benzinu a nafty možná budou moci do minimálního podílu biopaliv dvojnásobně započítávat biopaliva z odpadních tuků, tedy z použitých kuchyňských olejů a z kafilerních tuků. Platit to bude i pro takzvaná pokročilá biopaliva. Předpokládá to vládní novela zákona o ochraně ovzduší, kterou ve včerejším úvodním kole podpořila Sněmovna. Předlohu, která vychází z nových předpisů Evropské unie, nyní posoudí výbor pro životní prostředí.
 

Novinka by mohla snížit náklady dodavatelů benzinu na splnění povinného minimálního podílu biopaliv. Dodavatelé si podle novely navíc budou moci započíst do snížení emisí skleníkových plynů zemní plyn nebo zkapalněný ropný plyn, vysokoprocentní biopaliva, elektřinu a případně vodík, které pro dopravní účely dodali.

Dodavatelé pohonných hmot musí nyní do benzinu přimíchávat nejméně 4,1 procenta biopaliv, do nafty šest procent biopaliv. Norma, která by měla platit od dubna příštího roku, tyto podíly nemění.

Norma má rovněž změnit výpočet sankce za nesplnění povinnosti snížení emisí skleníkových plynů, která nyní může dosáhnout až deseti milionů korun. Nově má být vypočítávána jako desetinásobek množství emisí skleníkových plynů v kilogramech, které zapříčinilo nesplnění povinnosti. Ministerstvo pro životní prostředí si od toho slibuje vyšší odrazující účinek pokuty.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist