https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snizeni-emisi-v-cesku-doporucene-eu-podporuji-firmy-i-ekologove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Snížení emisí v Česku doporučené EU podporují firmy i aktivisté

20.7.2016 17:06 | PRAHA (ČTK)
Česko by podle ekologické organizace Hnutí Duha mohlo dosáhnout i výraznějšího poklesu emisí
Česko by podle ekologické organizace Hnutí Duha mohlo dosáhnout i výraznějšího poklesu emisí
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Tuzemské podniky i ekologičtí aktivisté podporují snížení emisí skleníkových plynů, které doporučila Evropská komise. Do roku 2030 má Česká republika produkci skleníkových plynů, považovaných za hlavní příčinu globálního oteplování, snížit o 14 procent stavu z roku 2005. Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR bude naplnění závazku nákladné, ale žádoucí. Ekologické Hnutí Duha sdělilo, že potenciál pro snížení emisí je v Česku dokonce i vyšší.
 

Dnešní doporučení komise členům unie se nejvíce dotkne zemí EU s nejsilnější ekonomikou. Například Lucembursko a Švédsko mají emise snížit o 40 procent, kdežto Bulharsko se slabou ekonomikou je snižovat nemusí vůbec. Doporučení se týká sektorů mimo systém obchodování s emisními povolenkami (EU ETS), což je podle Svazu průmyslu a dopravy ČR pro snížení emisí podstatné. "Podniky nakupující emisní povolenky v uplynulé dekádě snížily emise skleníkových plynů o více než pětinu, kdežto u sektorů mimo systém EU ETS byl zaznamenán jen minimální pokles," sdělil mluvčí svazu Jiří Janda.

"Pro naplnění závazku bude třeba vynaložit značné finanční prostředky z veřejných i soukromých zdrojů a přijmout dalekosáhlá opatření na mnoha úrovních státní správy. Přesto je i takto ambiciózní cíl žádoucí, jelikož se týká emitentů, kteří dosud v příspěvku k boji se změnami klimatu zaostávali za průmyslem či energetikou," uvedl viceprezident svazu Daniel Beneš.

Česko by podle ekologické organizace Hnutí Duha mohlo dosáhnout i výraznějšího poklesu emisí. "Potenciál pro snižování emisí z malých zdrojů má Česká republika podstatně vyšší než Evropskou unií navrhovaných 14 procent," sdělil energetický expert hnutí Karel Polanecký. K dosažení cíle může podle hnutí pomoci dotační program Nová zelená úsporám, díky němuž mohou lidé třeba prostřednictvím dotací na zateplení ušetřit na vytápění a zároveň snížit produkci skleníkových plynů.

Program Nová zelená úsporám by se proto měl podle Duhy posílit až na 16 miliard ročně. Předloni získal program z emisních povolenek 482 milionů korun, loni to bylo 1,5 miliardy. Hnutí navrhuje také snížit produkci odpadů a zvýšit recyklaci komunálního odpadu z 35 procent na minimálně 60 procent, podporovat alternativy k individuální automobilové dopravě a oživit sektor obnovitelných zdrojů energie.

Návrh Evropské komise projde debatou členských zemí a také Evropským parlamentem. Zahrnuje rovněž mechanismus, který umožní zřízení banky emisních úvěrů, kam mohou přispívat země, které své limity nevyčerpají a z níž bude možné čerpat dodatečně. Systém je také otevřený možnosti prodeje a nákupu emisních příspěvků mezi jednotlivými členskými zeměmi.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

22.7.2016 08:02
Skutečnost. že Svaz průmyslu bude podporovatel sociálního inženýrství, je bizarní, ale asi i výrobci zateplení a OZO jsou ve Svazu zastoupeni a mají významné slovo.

Nápad recyklovat nyní 60% odpadu je "výstavba další hladové zdi;" zda tímto se posune společnost dál je diskutabilní, spíše to posílí vytváření socialismu v těchto končinách.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist