https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svetova-banka-chce-bojovat-s-chudobou-a-o-svych-spornych-projektech-uz-mlci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Světová banka chce bojovat s chudobou, a o svých sporných projektech už mlčí

21.9.2000 17:30 | PRAHA (EkoList)
Dnem Světové banky a boje proti chudobě by se dal nazvat třetí pracovní den světových finančníků v Praze. Tiskové konference dnes totiž uspořádali prezident SB James Wolfensohn, viceprezident SB Kemal Dervis a hlavní ekonom SB Nicholas Stern. A všichni do jednoho tvrdili, že jedním z hlavních cílů Světové banky je rozpracovat boj s chudobou. Wolfensohn potvrdil včerejší prohlášení Horsta Köhlera, že Mezinárodní měnový fond a SB se chtějí zasadit o oddlužení 20 zemí už do konce tohoto roku.
 

"Budeme hovořit o tom, jak zmírňovat chudobu nejen v těch nejchudších zemích, ale i v zemích se středním příjmem. Při boji s chudobou se přitom nemůžeme zaměřit pouze na samotné oddlužení těchto zemí, ale i na otevření trhu s jejich výrobky," prohlásil prezident Světové banky James Wolfensohn. Přitom například v polovině devadesátých let SB doporučila ve spolupráci s MMF Spojeným státům vývoz obilných přebytků za dumpingové ceny na Ukrajinu, kde předtím banka podnikla kontrolu a doporučila rozsáhlou liberalizaci. V konkurenci tehdy zákonitě zvítězilo americké dotované obilí.

Smazání všech dluhů rozvojových zemí u SB by sice podle Wolfensohna bylo možné, ale znamenalo by snížení současného objemu půjček poskytovaných SB, na které jsou získávány prostředky i z vymožených dluhů, asi na polovinu. A na to banka nepřistoupí.

SB také dnes zveřejnila zprávu s "dramatickým" názvem "Hlasy chudých". Druhá část této třídílné studie nazvaná příznačně Volání po změně je založená na zkušenosti více než 23 000 chudých lidí v 23 zemích světa. Nicméně s programem úlevy dluhů nejchudším zemím světa (tzv. HIPC) přišla Světová banka už v roce 1996, ale dodnes o chudobě pouze mluví a volá po změně. Viceprezident SB Kermal Davis dnes prezentoval, že SB se chce zasadit o snížení počtu chudých, jejichž absolutní počet je 1,3 miliardy, na 600 milionů do roku 2015. Je obecně známo, že v minulosti banka financovala např. projekt přehrady Kedung Ombo na střední Jávě, kde se z jejích peněz zaplatilo zaplavení vesnic obývaných 24 000 lidmi, přičemž půldruhého tisíce z nich se vůbec nedozvědělo, že voda už stoupá. K největšímu střetu mezi bankou a jejími kritiky pak došlo na počátku 90. let, kdy už měla banka připravenou půjčku na přehradu Sardar Sarovar v Indii. Nádrž si tehdy měla vyžádat násilné vystěhování 90 000 lidí, zaplavit 245 vesnic, stovky čtverečních kilometrů tropických pralesů a zemědělské půdy. Záměr však vyvolal masové protesty v Indii i v zahraničí a vedení banky od projektu odstoupilo.


reklama

 
Michael Polák

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist