https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tretina-skiarealu-porusila-pri-zasnezovani-zakon-zjistila-inspekce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Třetina skiareálů porušila při zasněžování zákon, zjistila inspekce

20.3.2017 12:00 | PRAHA (ČTK)
Sportovní klub Nové Město na Moravě odebral z rybníku Koupaliště více vody, než měl povoleno vodoprávním úřadem. Hladina vody v této vodní ploše byla kvůli nadměrným odběrům 40 centimetrů pod povoleným maximálním poklesem hladiny. Klub dostal pokutu 90 tisíc Kč.
Sportovní klub Nové Město na Moravě odebral z rybníku Koupaliště více vody, než měl povoleno vodoprávním úřadem. Hladina vody v této vodní ploše byla kvůli nadměrným odběrům 40 centimetrů pod povoleným maximálním poklesem hladiny. Klub dostal pokutu 90 tisíc Kč.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP
Při umělém zasněžování porušilo zákon 29 procent skiareálů. Nejčastěji odebíraly z povrchových nebo podzemních vod více, než měly povoleno vodoprávním úřadem. Při kontrolách v posledních dvou sezonách to zjistila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Kvůli nedodržení takzvaného vodního zákona udělila pokuty za téměř 450.000 korun.
 

Inspektoři od loňského 1. ledna do konce letošního února provedli celkem 120 kontrol v 83 areálech. Zákon porušilo 24 provozovatelů. Někteří vodu odebírali i bez povolení. "Pět provozovatelů se dokonce dopustilo několikerých porušení zákona," uvedla vedoucí oddělení ochrany vod ČIŽP Zdeňka Vaňková. Zatím bylo zahájeno 15 správních řízení, právní moci nabylo deset pokut.

Nejvyšší pokutu dostala společnost Bobolift, provozovatel areálu Portášky v Krkonoších. Podle ČIŽP překročila povolený odběr vody z řeky Úpy o více než 30 procent. Zaplatit má přes 155.000 korun. Potrestán byl také například Sportovní klub Nové Město na Moravě nebo skiareály Opálená na Frýdecko-Místecku a Hrubá Voda.

Nadměrné odběry vod pro zasněžování mohou poškodit faunu a flóru vázané na vodní prostředí. "Může také dojít například ke snížení samočisticích schopností řek," dodala Vaňková.

Inspekce kontroluje dodržování vodního zákona dlouhodobě, a to nejen v zimě. V létě se věnovala kontrolám odběrů vod z českých řek malými vodními elektrárnami. Loni jich zákon porušilo 18 procent.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist