https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-petrohradu-se-protrhla-hraz-nadrze-odpadnich-latek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U Petrohradu se protrhla hráz nádrže odpadních látek

14.3.2016 14:49 | PETROHRAD (ČTK)
Hráz největší ruské nádrže průmyslových odpadních látek, která leží jen 30 kilometrů od centra Petrohradu, se v noci z 10. na 11. března protrhla. Oznámila to ruská média s tím, že místní úřady incident zamlčely. Podle ekologických aktivistů pronikly jedovaté chemikálie do okolí, přestože nádrž se brzy podařilo utěsnit.
 

Nádrž Krasnyj Bor byla zřízena v 60. letech minulého století a sloužila jako místo, kam průmyslové podniky ze severozápadu Ruska vyvážely jedovaté odpadní chemikálie. V současné době podle agentury TASS nádrž obsahuje dva miliony tun odpadních látek, je zcela zaplněna a příjem dalších chemikálií byl údajně zastaven.

V noci ze čtvrtka na pátek minulý týden začala hráz "prosakovat" a jedovaté látky se dostaly do nedalekého potoka Bolšoj Ižorec. Kvůli protržené hrázi se podle TASS chemikálie dostaly nakonec i do řeky Něvy, která protéká Petrohradem. Úřady se o incidentu dozvěděly z tisku.

Podle aktivistů ruské odbočky Greenpeace nádrž nadále prosakuje a ohrožuje okolí toxickými odpady. "Je to jen signál blížící se katastrofy. Mnoho času nezbývá, druhou šanci už nedostaneme," konstatovala v tiskovém prohlášení mluvčí Greenpeace Nina Lesichinová.

Agentura Rosbalt uvedla, že za dlouhá desetiletí fungování uniklo z nádrže Krasnyj Bor do okolí 14 milionů krychlových metrů jedovatého odpadu. Rusko se přitom v roce 2013 zavázalo, že nebezpečný areál do letošního roku zlikviduje. Ruští ochránci přírody se obávají, že s nástupem jarních záplav se chemikálie snadno mohou dostat nejen do Petrohradu a do řeky Něvy, ale i do přilehlého Finského zálivu.

Ruská státní kontrolní agentura Rosprirodnadzor dnes oznámila, že protržení přehradní hráze Krasnyj Bor obyvatelstvo okolních obcí nijak neohrožuje. Správě areálu vyměřila pokutu za to, že incident zamlčela.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist