https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/uhlikovy-rozpocet-ktery-by-zachoval-otepleni-pod-1-5-stupni-celsia-vycerpame-za-5-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Uhlíkový rozpočet, který by zachoval oteplení pod 1,5 stupni Celsia, vyčerpáme za 5 let

25.5.2016 01:31 | PRAHA (Ekolist.cz)
Budeme usilovat o to, aby globální teplota do konce století nevzrostla o víc, než 1,5 stupně Celsia. Mnoho času na to ale nemáme.
Budeme usilovat o to, aby globální teplota do konce století nevzrostla o víc, než 1,5 stupně Celsia. Mnoho času na to ale nemáme.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | CarbonBrief
Budeme usilovat o to, aby globální teplota do konce století nevzrostla o víc, než 1,5 stupně Celsia. Rozhodně uděláme vše pro to, aby oteplení zůstalo pod 2 stupni Celsia. Na tom se loni na podzim v Paříži shodli zástupci všech států. Letos v dubnu započal ratifikační proces pařížské klimatické dohody. Podle klimatologů z webu CarbonBrief zbývá už jen 5 let na to, než lidé do atmosféry vypustí tolik skleníkových plynů, že tento cíl bude překročen.
 

Mezivládní panel pro změnu klimatu v roce 2014 vydal poslední zprávu, která shrnuje současné poznání o stavu klimatu a která mimo jiné vyčísluje, kolik se od počátku industrializace vypustilo do atmosféry uhlíku. Novináři a klimatologové ze serveru CarbonBrief použili údaje z této zprávy a vypočetli, kolik času nám zbývá, než lidstvo vyčerpá svůj „uhlíkový“ rozpočet, který by měl oteplení udržet na 1,5 stupních Celsia proti předindustriální sféře.

Co je to uhlíkový rozpočet? Uhlíkový rozpočet vyjadřuje maximální množství uhlíku, který je možné vypustit do ovzduší a zároveň si zachovat rozumnou šanci, že nárůst globální teploty zůstane pod vytčenou hodnotou.

„Uhlíkový rozpočet, který by s 66% pravděpodobností udržel globální oteplení pod 1,5 stupněm Celsia, současným tempem vyčerpáme za pět let,“ píše CarbonBrief. Pokud by se lidstvo se stejnou pravděpodobností zaměřilo na zachování nárůstu teploty pod 2 či 3 stupni Celsia, zbývalo by nám 20 let a tři měsíce, respektive 55 let a šest měsíců. Tedy při stávajícím tempu emisí.

Globálního oteplení o 2 °C je vědci považováno za hranici, která je pro lidstvo ještě bezpečná, byť s sebou nese nevratné ztráty. „S oteplením nad 2 stupně Celsia už budou škody na ekosystému Země horší a horší,“ říká například klimatolog Hans Joachim Schellnhuber. I při 2 stupních Celsia dojde k proměně světa. Je velmi pravděpodobné, že kvůli oteplení dojde k vymření korálů, zaniknou alpské ledovce, zmizí velká část ledového pokryvu Grónska a ubude ledu v Arktidě. „Nad 2 stupni Celsia je všechno riskantnější, hrozí velké vymírání druhů, kvůli tání ledovců vzroste hladina moře, zvýší se acidifikace moří,“ vyjmenovává příklady možných rizik Schellnhuber. Podle něho má lidstvo k dispozici technologie, aby do roku 2050 zcela přestalo používat fosilní paliva. Otázka podle něho je, zda je to politicky průchodné.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

26.5.2016 08:35
Některá individua musí neustále bojovat, škoda, že sešla celkem velká intelektuální skupina a našla si fiktivního nepřítele. Skutečný nepřítel by byl přijatelnější.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist