https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-krusnych-horach-zacalo-vapneni-lesu-bude-stat-40-milionu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Krušných horách začalo vápnění lesů, bude stát 40 milionů

21.6.2017 02:30 (ČTK)
Vápnění doplní chybějící živiny, přispěje k úpravě půdního pH, čímž se zlepší stav dřevin a vytvoří se podmínky pro zalesňování cílovými dřevinami. Kromě smrku ztepilého půjde především o buk lesní a dále javor klen nebo jedli bělokorou. Akce bude pokračovat od srpna pomocí letadel.
Vápnění doplní chybějící živiny, přispěje k úpravě půdního pH, čímž se zlepší stav dřevin a vytvoří se podmínky pro zalesňování cílovými dřevinami. Kromě smrku ztepilého půjde především o buk lesní a dále javor klen nebo jedli bělokorou. Akce bude pokračovat od srpna pomocí letadel.
V Krušných horách opět začalo vápnění lesů. Stát letos plánuje ošetřit 4500 hektarů, dá za to 40 milionů korun. Se stejnou sumou počítá i pro příští rok, uvedlo včera ministerstvo zemědělství. Vápnění je zdravotně nezávadné. Podle loni schválené strategie pro obnovu hor by měl stát vynaložit do roku 2030 až 4,1 miliardy korun. Přibližně polovina z peněz určených na obnovu lesů a vypořádání se s přemnoženou zvěří bude z evropských programů na rozvoj venkova a z operačního programu Životní prostředí.
 

Krušné hory byly postižené imisemi po rozvoji těžby na severu Čech v 70. a 80. letech minulého století. Plošně tam odumřelo na 40.000 hektarů lesních porostů, poškozena byla i lesní půda. Ta je ochuzená o základní živiny jako jsou vápník a hořčík. Dřeviny, které na poškozených půdách rostou, podle úřadu postupně chřadnou. Právě proto se lesy vápní.

Nyní bude několik týdnů v okolí Kraslic na Sokolovsku létat vrtulník, který bude vápnit lesy. "Vápnění doplní chybějící živiny, přispěje k úpravě půdního pH, čímž se zlepší stav dřevin a vytvoří se podmínky pro zalesňování cílovými dřevinami. Kromě smrku ztepilého půjde především o buk lesní a dále javor klen nebo jedli bělokorou. Akce bude pokračovat od srpna pomocí letadel," dodal resort.

Od roku 2000 bylo již vápněním ošetřeno více než 57.000 hektarů půdy, z toho 73 procent v Krušných horách. "Ty jsou oblastí nejvíce postiženou starou imisní zátěží," dodal ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Smluvně zajištěné je vápnění lesů pro letošní a příští rok. Kromě Kraslic jde dále o lokality Horní Blatná, Jáchymov, Kryštofovy Hamry, Vejprty, Kovářská, Blatno, Jirkov, Hora Sv. Kateřiny, Litvínov a Cínovec. V minulých dvou letech se podle úřadu podařilo ošetřit téměř 9000 hektarů.

"K vápnění se používá přírodní drcený vápnitý dolomit se zvýšeným obsahem hořčíku ve standardní dávce tři tuny na hektar. Jde o přírodní materiál, který je zdravotně nezávadný," tvrdí resort.

Podle strategie, kterou loni schválila vláda, je třeba v horách změnit i druhovou skladbu přibližně 15.800 hektarů porostů, z toho na zhruba 5500 hektarech je třeba změnit skladbu stromů do deseti let.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist