https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-mexiku-objevili-novy-druh-obriho-pavouka-meri-23-centimetru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Mexiku objevili nový druh obřího pavouka, měří 23 centimetrů

2.5.2017 07:00 (ČTK)
Poprvé byl nový pavouk objeven v roce 2013 při expedici v horách u poloostrovního města La Paz v mexickém státě Baja California Sur.
Poprvé byl nový pavouk objeven v roce 2013 při expedici v horách u poloostrovního města La Paz v mexickém státě Baja California Sur.
Foto | nukerat / Flickr
Na severozápadě Mexika objevili vědci nový nezvykle velký druh pavouka Califorctenus cacachilensis. Živočich má sice poměrně malé tělo, ale velmi dlouhé nohy a v průměru měří kolem 23 centimetrů. Je také příbuzný nejjedovatějšího pavouka z Brazílie, ale pro člověka není nebezpečný. S odvoláním na mexické vědce o tom informovala agentura DPA.
 

"Když jsem pavouka viděla poprvé, udivila mě jeho velikost," řekla María Luisa Jiménezová z mexického výzkumného centra Cibnor. "Ještě nikdy jsem neviděla tak velkého pavouka," dodala.

Lidem podle vědců živočich neublíží, ačkoli je příbuzný s nejjedovatějším a útočným pavoukem palovčíkem brazilským, jehož kousnutí může být pro člověka smrtelné. "Skoro všichni pavouci jsou jedovatí, ale jen někteří nebezpeční pro lidi," uvedl Jim Berrian z přírodovědného muzea v San Diegu. "Jeden Califorctenus cacachilensis mě kousl a stále žiji. Jed jsme ještě neanalyzovali, ale většina palovčíků není tak nebezpečná jako brazilský palovčík," doplnil.

Poprvé byl nový pavouk objeven v roce 2013 při expedici v horách u poloostrovního města La Paz v mexickém státě Baja California Sur. Po čtyřletém výzkumu o něm vyšel článek v letošním březnovém čísle odborného časopisu Zootaxa.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist