https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-novem-motylim-dome-v-praze-je-k-videni-600-motylu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V novém motýlím domě v Praze je k vidění 600 motýlů

25.8.2017 02:00 (ČTK)
Motýlí dům Papilonia, který ve středu zahájil provoz v centru Prahy, nabízí návštěvníkům 600 exotických motýlů na 150 metrech čtverečních. / ilustrační foto
Motýlí dům Papilonia, který ve středu zahájil provoz v centru Prahy, nabízí návštěvníkům 600 exotických motýlů na 150 metrech čtverečních. / ilustrační foto
Foto | Eve / Flickr
Motýlí dům Papilonia, který ve středu zahájil provoz v centru Prahy, nabízí návštěvníkům 600 exotických motýlů na 150 metrech čtverečních. Napodobuje prostředí deštného pralesa, kde tito tvorové normálně žijí. Podle spolumajitele Papilonie Michaela Kučery je největším motýlem v expozici Attacus atlas, který může mít rozpětí křídel až 30 centimetrů. Podobný projekt, ale menší a mimo městské centrum, mají stejní majitelé již dva roky v Karlových Varech.
 

Motýli potřebují k životu prostředí bez chemie a co nejpodobnější tomu, jaké je v jejich přirozeném prostředí, což jsou deštné pralesy v různých částech světa. V Papilonii je proto teplota 26 stupňů Celsia a vzdušná vlhkost 80 %. V expozici jsou k vidění motýli 40 různých druhů. Protože život motýlů končí po dvou až čtyřech týdnech, zdejší populace se stále obměňuje. "Nakupujeme 500 kukel týdně," řekl Kučera. Kukly podle něj pocházejí přímo z deštných pralesů, firma je nakupuje přes prostředníka v Anglii.

Nejnápadnějším obyvatelem motýlí expozice je Morpho peleides, kterému se přezdívá létající drahokam. Tento motýl s rozpětím křídel až 20 centimetrů mění za letu odstíny modré barvy. Největším je Attacus atlas s rozpětím až 30 centimetrů. Jak ale vysvětlil Kučera, tento motýl nemá vyvinutý zažívací trakt, a proto žije pouze několik dnů z tukových zásob, které si nashromáždil ve formě housenky.

"Motýli se živí nektarem z pylových rostlin, hnijícím ovocem, a v Papilonii je navíc přikrmujeme cukrovým roztokem," popsal Kučera. Podle něj je motýlí dům atrakcí nejen pro návštěvníky, ale i pro jeho obyvatele. "Motýli mají rádi pestré barvy, vůně parfémů a lidský pot," vysvětlil. Lidé, kteří do expozice zamíří, se proto dříve nebo později setkají s tím, že na ně některý z motýlů usedne. Proto je také před východem umístěné velké zrcadlo s doporučením, aby se lidé před odchodem prohlédli, zda si s sebou nevědomky neodnášejí některý z místních živých exponátů.

Pro zřízení motýlího domu se majitelé rozhodli, když hledali atrakci, která by spojila co nejvíce lidí bez ohledu na věk či národnost. Původně prý Kučera s kolegy uvažoval o tom, že by dům hostil domácí druhy motýlů. Po konzultaci s entomology ale dospěl k závěru, že to není možné. Zatímco druhy běžné v Česku totiž potřebují k životu velký prostor, exotičtí motýli jsou zvyklí žít v pralese, aniž by se moc nalétali. Prales jim totiž na malém prostoru poskytuje všechno, co k životu potřebují.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist