http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ustecke-zoo-se-narodilo-mlade-sakala-cabrakoveho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

V ústecké zoo se narodilo mládě šakala čabrakového

15.5.2017 08:40 | ÚSTÍ N.L. (ČTK)
Šakal čabrakový žije v jižní a východní Africe a obývá různorodé biotopy, i když dává přednost sušším otevřeným stanovištím. Žije v párech v přesně vyznačeném teritoriu, které si brání před ostatními jedinci.
Šakal čabrakový žije v jižní a východní Africe a obývá různorodé biotopy, i když dává přednost sušším otevřeným stanovištím. Žije v párech v přesně vyznačeném teritoriu, které si brání před ostatními jedinci.
V ústecké zoologické zahradě se narodilo mládě šakala čabrakového. Mládě se ukázalo chovatelům až po měsíci života. Vzácný druh této šelmy chová ústecká zahrada teprve tři roky. ČTK ve čtvrtek o novém přírůstku informovala mluvčí zoo Věra Vrabcová.
 

Šakal je velmi plaché zvíře. "Když jsme zjistili, že samice změnila chování a zdržuje se v noře, poskytli jsme jí naprostý klid," uvedla chovatelka Alena Hippmannová. "Přestali jsme vstupovat do výběhu, neuklízeli jsme zde a dávali jsme šakalímu páru jen krmení. Také jsme páskami ohradili všechny okolní cesty pro návštěvníky, aby nedošlo k nežádoucímu hluku a vyrušení," doplnila.

Poprvé se venku mládě objevilo v polovině dubna, tedy až v jednom měsíci života. "Od té doby to bylo jen sporadicky, ale nyní by mělo nory opouštět stále častěji, bude čím dál víc odvážnější, takže návštěvníci budou moci pozorovat celou rodinku. Více štěstí budou mít asi v pozdějších odpoledních hodinách," řekla chovatelka.

Šakaly začala zoo chovat v roce 2014, když se do Ústí přestěhoval pár s půlročním mládětem z Olomouce. Mladý sameček odcestoval v loni do Indonésie. "Samozřejmě jsme doufali, že se i naší zoo podaří pokračovat v jejich reprodukci, ale šakali jsou poměrně plachá zvířata, potřebují mít při odchovu mláďat pocit naprostého bezpečí a klidu. U psovitých šelem se často stává, že stres a obavy se projeví likvidací narozených mláďat, což se bohužel dvakrát přihodilo i u nás," uvedla vedoucí zoologického úseku Petra Padalíková.

Chovatelé přidávali postupně další místa, aby si samice vybrala to, které jí bude k vrhu nejvíc vyhovovat. Nakonec zakopali v lesíku ve výběhu betonovou skruž zakrytou větvemi a chvojím. "A jak se zdá, bylo to správné rozhodnutí," podotkla Padalíková.

Šakal čabrakový žije v jižní a východní Africe a obývá různorodé biotopy, i když dává přednost sušším otevřeným stanovištím. Žije v párech v přesně vyznačeném teritoriu, které si brání před ostatními jedinci. Šakali se živí hlavně mršinami, přiživují se na kořisti větších šelem, ale patří mezi všežravce, takže nepohrdnou ani různými plody a částmi rostlin či hmyzem. Své jméno dostali podle výrazné černé barvě srsti na zádech, která připomíná pokrývku s třásněmi (čabraku).



Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radka Fialová
tisknout poslat
 twitter
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist