https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-utazske-pousti-trenuji-vedci-na-pruzkum-marsu-ve-skafandrech-sbiraji-rasy-a-sinice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V utažské poušti trénují vědci na průzkum Marsu: ve skafandrech sbírají řasy a sinice

17.6.2016 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Velitel 143 expedice Paul Knightly prochází ve vesmírném obleku mezi porosty pouštní květeny.
Velitel 143 expedice Paul Knightly prochází ve vesmírném obleku mezi porosty pouštní květeny.
Foto | Paul C. Sokoloff
Budoucí průzkumníci Marsu a astrobiologové se na svou misi mohou připravit pěkně doma, na Zemi. A ještě tím prospět pozemské vědě. V americkém Utahu vybudovala Mars Society výzkumnou základnu, která má simulovat podmínky na jiné planetě. Vědci si tu mohou na živo vyzkoušet, jak náročné je v kosmickém obleku hledat v náročném terénu řasy či sinice a vůbec jak náročný je sběr vzorků, když přes hledí helmy skoro nic nevidíte.
 

Astrobiologové se zabývají studiem evoluce a rozšířením života ve vesmíru, tedy i na Zemi. Pro potřeby vědců a budoucích průzkumníků Marsu vznikla v roce 2002 v utažské poušti vědecká základna (Mars Desert Research Station). Ta slouží širokému okruhu vědců: astrobiologům, pedologům, geologům, inženýrům a novinářům.

Pro vědce je hledání známek života v extrémních podmínkách pouště přípravou na hledání života v extrémních podmínkách. Nehostinné prostředí utažské pouště má simulovat prostředí Marsu. Vědci si tu mohou vyzkoušet, jak se jim bude dělat věda v mimozemských podmínkách. Sběr vzorků provádějí ve speciálních oblecích, které omezují pohyb i výhled.

A nejde jen o prostý trénink. Vědci zároveň zkoumají prostředí pouště a její biodiverzitu. Při pobíhání pouští ve skafandru objevili už 38 cévnatých rostlin, 13 druhů lišejníků, 6 druhů řas.

Mapování biodiverzity v okolí stanice podle nich zdaleka není úplné a dosavadní seznam rostlin se do budoucna ještě rozšíří.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist