https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-zameckych-sklepech-v-becove-a-kynzvartu-zimuji-vzacni-netopyri
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V zámeckých sklepech v Bečově a Kynžvartu zimují vzácní netopýři

26.1.2017 12:00 | BEČOV N.T. (ČTK)
Zatímco netopýr černý, ušatý, vodní a velký zimují v regionu pravidelně, netopýr severní a dlouhouchý patří mezi méně obvyklé druhy.
Zatímco netopýr černý, ušatý, vodní a velký zimují v regionu pravidelně, netopýr severní a dlouhouchý patří mezi méně obvyklé druhy.
V bývalých pivovarských sklepech zámků v Bečově nad Teplou a v Lázních Kynžvart zimují vzácné druhy netopýrů. Chránění savci mají ve sklepeních dlouhodobá zimoviště, jejich počty zaznamenali při pravidelném sčítání odborníci ze správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Slavkovský les. V tiskové zprávě o tom dnes informovala zástupkyně kastelána bečovského zámku Petra Widžová.
 

"Ve sklepeních v Bečově jsme zaznamenali několik kusů netopýrů, v Kynžvartu asi kolem 15. Celkem zde žije šest různých druhů," řekl ČTK manažer přeshraničního projektu sčítání netopýrů Richard Štěpánovský.

Zatímco netopýr černý, ušatý, vodní a velký zimují v regionu pravidelně, netopýr severní a dlouhouchý patří mezi méně obvyklé druhy. "Pravidelných zimovišť netopýra dlouhouchého je v Karlovarském kraji známo poměrně málo," uvedl Přemysl Tájek ze správy CHKO Slavkovský les.

Sčítání netopýrů se zúčastnili také zástupci německého Wunsiedelu. V bavorském městě netopýři pravidelně zimují v rozsáhlých pivovarských sklepech. Všechny tři oblasti tak chtějí spolupracovat na stabilizaci zimovišť těchto chráněných živočichů. V programu přeshraniční spolupráce chtějí získat příspěvek z dotace. V Kynžvartu by díky tomu mohla vzniknout například naučná stezka lesoparkem právě k pivovarským sklepům.

V Karlovarském kraji netopýři zimují zejména v podzemních prostorách bývalých dolů. Na zimu se kvůli nim pro návštěvníky uzavírají například doly Jeroným na Sokolovsku nebo Mauritius u Abertam na Karlovarsku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
stu kš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist