https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vakovlk-lovil-jako-tygr-ne-jako-vlk-zjistili-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vakovlk lovil jako tygr, ne jako vlk, zjistili vědci

9.5.2011 02:00 | SYDNEY (Ekolist.cz)
Vakovlk a pes dingo měli podle všeho velmi odlišný způsob lovu.
Vakovlk a pes dingo měli podle všeho velmi odlišný způsob lovu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Carl Buell / Brown University
Vakovlk, přezdívaný také jako tasmánský tygr, fascinuje lidi odpradávna – tělem a hlavou připomíná psa, kůží s pruhy zase velké kočkovité šelmy, vakem, v němž nosil mláďata, klokany. Není tedy divu, že vždy tak trochu mátl lidi a ti si ho nebyli schopni zařadit.
 

Zvíře, považované již po desítky let za vyhynulé, i dnes fascinuje vědce. Kromě symbolického významu v povědomí Australanů o něm toho není mnoho známo.

Nová studie otištěná v časopise Biology Letters dospěla k závěru, že jméno „tygr“ by si zasloužil více. Z prozkoumání jeho kostí totiž vyplynulo, že používal tygří způsob lovu – samotářský útok na kořist ze zálohy. Tedy žádné koordinované útoky smeček a štvaní zvěře, jak to činí vlci.

„Naše studie kvantitativně potvrdila to, o čem se v jiných pracích dlouho spekulovalo. Že vakovlk nelovil ve smečce a nepronásledoval zvěř na větší vzdálenost,“ uvedl Borja Figueirido z americké Brown University. „To ovšem nevylučuje fakt, že složení potravy bylo podobné potravě vlků,“ dodal.

Proč vlastně vyhynul?

Vakovlk je dnes počítán k nejznámějším případům nedávného vyhynutí velkého a „nepřehlédnutelného“ zvířete. Poslední kus uhynul v Zoo v Hobartu v roce 1936. Od té doby se periodicky objevují zprávy o jeho údajném pozorování, avšak žádných přesvědčivý důkaz neexistuje.

Co přesně vedlo k jeho vyhynutí je dodnes předmětem debat, zřejmé ovšem je, že v tom velkou roli hrála lidská činnost. Vybíjen byl zřejmě již od příchodu lidí na kontinent před desítkami tisíc let – býval považován za nebezpečné zvíře. K jeho zkáze navíc přispělo rozšíření psa dingo, který svého „konkurenta“ postupně vytlačoval – mimo jiné i tím, že prý lovil obdobným způsobem.

Předpoklad o podobném stylu lovu však nyní vědci zpochybňují. Zkoumali totiž zachovalé kosterní ostatky vakovlků a srovnávali je s kostrami různých další psovitých a kočkovitých šelem. Důvod? Již delší dobu je známo, že z analýz kloubů je možné určit, k jakému typu „útoku“ jsou končetiny uzpůsobeny. Jinak vypadají a „fungují“ klouby například vlků, kteří spoléhají na rychlost a dlouhodobé pronásledování, jinak tygra číhajícího na kořist „v záloze“ a útočícího rychlým, krátkým a překvapivým úderem. A právě tento druhý způsob byl podle nové analýzy typický pro vakovlky.

„Je to vlastně drobná věc,“ uvedla profesorka Christine Janisová, další z autorů studie. „Kdo by si pomyslel, že jen z tvaru kosti se dá tolik poznat.“


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist