https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-nasli-nejstarsi-vinny-sklipek-na-svete-je-mu-pres-6000-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci našli nejstarší vinný sklípek na světě. Je mu přes 6000 let

12.1.2011 20:00 | PRAHA/LOS ANGELES (Ekolist.cz)
Vědci zkoumají nejstraší "vinařství" na světě.
Vědci zkoumají nejstraší "vinařství" na světě.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Gregory Areshian / UCLA
Biologové to předpokládají již dávno: současná vinná réva má nejspíš svůj „šlechtitelský“ původ v oblasti Kavkazu. Nyní jim o tom dali důkaz i archologové. V Arménii objevili vůbec první „vinařství“ na světě.
 

„Je to poprvé, co se podařilo archeologicky prokázat produkci vína v době před 6 100 lety,“ uvedl Gregory Areshian, archeolog Kalifornské univerzita v Los Angeles, jejíž stránky o objevu informovaly. Jde o objev, který má velký význam i pro další vědecké disciplíny, od biologie přes ekologii po historii – těch vše se týká zkoumání, odkud vzešly současné odrůdy vína. Oblast v okolí je dodnes slavným vinným regionem a zbytky objevených zrníček ukazují, že jde o ten samý poddruh révy, který na svazích Kavkazu roste dodnes.

„Jde o nález dosud nejstaršího místa, kde se vyrábělo víno,“ uvedl na stránkách univerzity Hans Barnard, další z týmu archeologů. „Našli jsme lis, fermentační nádoby a zásobní džbány,“ dodal.

To vše bylo objeveno v jeskyni, která už jedno prvenství drží – před časem tam byla objevena nejstarší bota na světě. Místo nálezu leží uprostřed pohřebiště, a vědci tedy předpokládají, že šlo o nejspíš o rituální výrobu vína, která například mohla sloužit při náboženských či pohřebních obřadech. Objevy zapadají do toho, co o vínu vědí historici: ve svých počátcích bylo považováno za posvátný nápoj. A ještě jedna souvislost se současností: již tehdy se pravděpodobně používalo šlapání hroznů nohama.

Dějiny vína tak byly posunuty o zhruba tisíc let, nejstarší podobný nález je datován z Egypta do doby před zhruba pěti tisíci lety.


reklama

 
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist