https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-ocekavaji-klimaticky-exodus-pekelne-vedro-vyzene-obyvatele-afriky-a-stredniho-vychodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci očekávají klimatický exodus. Pekelné vedro vyžene obyvatele Afriky a Středního východu

6.5.2016 01:42 | PRAHA (Ekolist.cz)
Severní Afrika se kvůli vlnám veder a extrémním prachovým pouštím může stát neobyvatelnou, míní vědci.
Severní Afrika se kvůli vlnám veder a extrémním prachovým pouštím může stát neobyvatelnou, míní vědci.
Sever Afriky a velké části Středního východu by se do poloviny století mohly stát neobyvatelnými. Podle studie vědců z německého Institutu Maxe Plancka bude příčinou exodu změna klimatu, vysoké teploty a extrémní prachové bouře. Počty migrantů se podle vědců dramaticky navýší.
 

Vědci z Institutu Maxe Plancka a Kyperského institutu ve své studii popisují oblast severní Afriky a Středního východu jako klimatický hotspot, místo, kde se počet dnů s extrémními teplotami oproti roku 1970 zdvojnásobil. Podle vědců hrozí, že tato oblast může být v dohledné době sužována tak nepříznivými teplotami, že ji její obyvatelé opustí.

Během těch nejteplejších dnů se teplota vyšplhá až na téměř 43 °C. Vědci odhadují, že k roku 2050 by teploty mohly vyšplhat až k 45,5 °C a v roce 2100 by mohly dosáhnout až 50 °C. Takové extrémní počasí by podle vědců mělo závažné dopady na lidské zdraví a společnost. V oblasti přitom žije na půl miliardy lidí.

"Dlouhotrvající vlny horka a pouštní prašné bouře mohou způsobit, že některé regiony se stanou neobyvatelnými. Vcelku jistě to povede k migraci lidí," řekl Johannes Lelieveld , který studii vedl.

Na základě analýzou klimatických dat od roku 1986 provedli vědci předpověď teplot do konce tohoto století. V úvahu vzali dva scénáře, jednak ten, kdy se v půlce století podaří lidstvu zredukovat své emise skleníkových plynů, a pak scénář, kdy lidstvo své emise neomezí.

Výzkum ukázal, že v obou případech se ukazuje, že oblast na jih od Středozemního moře se musí připravit na palčivé teploty a dlouhé vlny veder.

Mezi lety 1986 a 2005 zde vlny veder trvaly v průměru 16 dní. Podle vědců by se vlny veder mohly protáhnout až na 80 dní v půlce století a až na 118 dní na konci století. A pokud by lidstvo neomezilo emise skleníkových plynů, mohly by vlny veder na konci století trvat i 200 dnů. Za takových podmínek by byla oblast těžko obyvatelná a lidé by oblast opustili.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist