https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-odlozila-diskusi-o-planu-zjednoduseni-ekologickeho-prava
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda odložila diskusi o plánu zjednodušení ekologického práva

5.1.2011 09:56 | PRAHA (Ekolist.cz)
Původní plán ministerstva průmyslu a obchodu navrhoval podle Koteckého řadu razantních škrtů v klíčových ekologických zákonech, například neomezené kácení alejí podél silnic.
Původní plán ministerstva průmyslu a obchodu navrhoval podle Koteckého řadu razantních škrtů v klíčových ekologických zákonech, například neomezené kácení alejí podél silnic.
Licence | Volné dílo (public domain)
Ministerstvo životního prostředí, vedené v současné době první náměstkyní Rut Bízkovou, mělo dnes předložit vládě plán zjednodušení ekologické legislativy. Bod byl z programu zasedání vlády stažen, informovala ČTK s odvoláním na zdroj blízký kabinetu.
 

Smyslem předkládaného dokumentu je snížit náklady firem na plnění ekologických požadavků vyplývajících z legislativy. Plán vznikl na ministerstvu životního prostředí za vedení Pavla Drobila, který koncem minulého roku po korupční aféře na Státním fondu životního prostředí (SFŽP) rezignoval. Premiér Petr Nečas nyní vybírá nového ministra, nejčastěji se spekuluje o starostovi Prahy 6 Tomáši Chalupovi.

Záměr zjednodušit zákony týkající se ochrany životního prostředí se objevil už za úřednické vlády Jana Fischera, byl reakcí na sílící připomínky z podnikatelské sféry. Změna norem by měla podle návrhu ministerstva životního prostředí přinést celkové úspory nákladů pro podnikatele ve výši několika miliard korun. O jaké změny se má jednat? Například o vyškrtnutí povinnosti původců odpadů z řad firem vypracovávat plán odpadového hospodářství. Jen realizace tohoto opatření by podle MŽP společnostem působícím v odpadovém hospodářství mohla ušetřit až 62 milionů korun. Několik podnětů už bylo údajně naplněno v loňském roce, například v novele vodního zákona účinné od 1. srpna 2010. Další opatření budou součástí novel jednotlivých předpisů.

Myšlenku zjednodušení legislativy dříve nevládní organizace kritizovaly jako pokus o oslabení ekologického práva. Konkrétní návrhy na řešení 96 podnětů posuzovala meziresortní pracovní komise a několikaměsíčních vyjednávání o návrhu se účastnily i nevládní organizace. Podle Vojtěcha Koteckého z Hnutí Duha prosazovaly nevládní organizace názor, že ekologické zákony musí účinně chránit zdraví a kvalitu života každého.

"Konkrétní změny v zákonech, které má vláda nyní schválit, jsou v podstatě rozumné. Některé z nich ekologické organizace podporovaly, protože zajistí, aby zákony plnily svůj účel, a přitom odstraní zbytečné papírování," řekl dnes Kotecký pro Ekolist a dodal: „Původní plán ministerstva průmyslu a obchodu navrhoval řadu razantních škrtů v klíčových ekologických zákonech, které chrání zdraví každého z nás.“ Jako příklad Kotecký zmínil slabší ochranu lidí ve městech postižených smogem nebo neomezené kácení alejí podél silnic.

„Doplněním extrémních a kontroverzních bodů ministerstvo průmyslu a obchodu zbytečně zkomplikovalo a odsunulo schválení bezproblémových a užitečných návrhů,“ kritizuje Kotecký ministerstvo.

„Skutečně drastické škrty, které by postihly zdraví a život deseti tisíců lidí, v aktuálním návrhu nejsou. Část se podařilo zažehnat, několik z nich však byla odsunuto na další vyjednávání. Ekologické organizace je proto budou nadále pečlivě hlídat,“ uvedl Kotecký pro Ekolist.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist