https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-rozhodne-zda-si-polepsi-obce-s-ulozistem-jaderneho-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda rozhodne, zda si polepší obce s úložištěm jaderného odpadu

29.11.2015 08:45 | PRAHA (ČTK)
Ministři ve středu rozhodnou, zda obce, na jejichž katastrálním území se nachází úložiště radioaktivních odpadů, dostanou ročně o milion korun vyšší příspěvek než dosud. Počítá s tím nařízení, které vláda projedná. Příspěvek pro obce od Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) dosud činil tři miliony korun za rok, nyní se má zvýšit na čtyři miliony Kč.
 

Nízkoaktivní odpady z jaderné energetiky se v Česku ukládají v povrchovém úložišti v areálu Jaderné elektrárny Dukovany, které leží v katastru obce Rouchovany. Zneškodnění nízkoaktivních odpadů z průmyslu, výzkumu a zdravotnictví pak řeší úložiště Richard u Litoměřic a Bratrství u Jáchymova. SÚRAO má v plánu v Česku postavit i takzvané hlubinné úložiště, jeho spuštění předpokládá v roce 2065. Záměr vyvolává řadu sporů, zástupci většiny vytipovaných obcí s ním nesouhlasí.

Návrh nařízení počítá také s tím, že se bude dále navyšovat částka, kterou platí původci malého množství radioaktivních odpadů. Ta letos například u sudů na odpad o objemu 216 litrů, které splňují podmínky uložení stanovené SÚRAO, činí 30.906 Kč za sud, dvojnásobně více než v roce 2002. S touto částkou návrh nařízení počítá jako se základem, pod který nebude možno do budoucna jít.

"Nově je navrhován povolený roční nárůst za ukládání dvě procenta a zároveň je upraven základ tak, aby odpovídal hodnotám z roku 2015," uvádí důvodová zpráva materiálu. Platby za ukládání radioaktivního odpadu jsou příjmem takzvaného jaderného účtu, ze kterého získává prostředky právě SÚRAO. Z něj jsou pak mimo jiné vypláceny příspěvky obcím.

Průzkumy pro hlubinné úložiště radioaktivního odpadu se mají uskutečnit na sedmi lokalitách. Letos v květnu ministr Brabec rozhodl, že průzkumy mohou začít v lokalitách Čertovka (Plzeňský a Ústecký kraj), Magdaléna a Čihadlo (Jihočeský kraj), Horka (Kraj Vysočina) a Kraví hora (Kraj Vysočina a Jihomoravský kraj). V srpnu získala Správa úložišť povolení i pro Březový potok v Plzeňském kraji a o měsíc později také pro Hrádek na Vysočině. Obce a spolky ale se snaží bránit průzkumným pracím žalobami.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist