https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyssi-jarni-teploty-mohou-zpusobit-ze-se-nektere-rostliny-nerozmnozi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vyšší jarní teploty mohou způsobit, že se některé rostliny nerozmnoží

16.2.2017 00:50 | PRAHA (Ekolist.cz)
Koberce hyacintovců britských (Hyacinthoides non - scripta) jsou typické jarní rostliny v lesích, především v Anglii.
Koberce hyacintovců britských (Hyacinthoides non - scripta) jsou typické jarní rostliny v lesích, především v Anglii.
Oteplování a rychlý nástup jara mají negativní vliv na kvetení například hyacintovců a dalších rostlin a stromů, které vykvétají brzy na jaře. Některé rostliny se vyšším jarním teplotám špatně přizpůsobují, což snižuje jejich šanci na růst a reprodukci.
 

Koberce hyacintovců britských (Hyacinthoides non-scripta) jsou typické jarní rostliny v lesích, především v Anglii. Vědci z katedry biologických věd univerzity v Edinburghu zjistili, že na tyto rostliny má negativní vliv rychlejší nástup teplých jarních dní. Hyacintovce, ale i některé další jarní květiny se nedokáží rychle přizpůsobit měnícím se teplotám. Tyto jarní rostliny tak ztrácí optimální čas, kdy by měly rašit či kvést.

Studie je založena na 100 000 pozorování amatérských nadšenců v rámci projektu Woodland Trust's Nature's Calendar. Ukazuje se, že některé rostliny se hůře přizpůsobují jarním teplotám, což má dopad na jejich šanci na růst a reprodukci. Výsledky studie pomohou vědcům zjistit, které rostliny se na jarní rostoucí teploty dokáží adaptovat lépe a které vůbec.

Jak se ukázalo, všech 22 druhů rostlin, které byly zahrnuty do studie, jsou na zvyšující se jarní teplotu citlivé a kvůli ní začnou rašit či kvést dříve než je obvyklé. Rostliny s každým zvýšením teploty o 1 °C vyraší či vykvetou v průměru o 3 až 8 dní dříve.

Květ hyacintovce britského
Květ hyacintovce britského
Foto | Dave Gunn / Flickr

Některé druhy však postrádají schopnost na rychlejší příchod jara včas reagovat a nedokáží držet krok s teplotními změnami. Je tím negativně ovlivněno jejich optimální načasování a zřejmě bude trvat několik generací, než se změně dokáží přizpůsobit.

U sedmi z 22 sledovaných druhů je pravděpodobné, že se dokážou budoucím klimatickým změnám přizpůsobit. Jednalo se například o břízu bělokorou, buk, jasan a sasanku hajní. Čtyři další druhy, jako třeba hyacintovec britský a česnáček lékařský, mají šanci se přizpůsobit. U zbylých jedenácti sledovaných druhů nebyl prokázán jednoznačný výsledek.

"Rostliny mají svůj optimální čas pro rašení listů a kvetení. V případě, že mají ve správnou dobu předpoklady, aby toto mohly uskutečnit, navýší to šanci pro jejich růst a reprodukci. Dlouhodobé teplotní změny mohou toto optimální načasování změnit," říká koordinátorka projektu Woodland Christine Tansey.

"Záznamy od lidí, podílejících se na tvorbě kalendáře nám pomohou předpovědět dopady našeho měnícího se klimatu," říká dále Kate Lewthwaisteová, která se na projektu podílí. "Hyacintovec britský nebo také anglický hyacint roste v lesích a je v Anglii kultovním druhem. Studie je výstrahou před možnými dopady změny klimatu na oblíbené oblasti našeho světa. Je důležité, že tento sběr dat pokračuje," říká Kate Lewthwaiste a dodává, že se blíží okamžik pro další amatérská pozorování.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist