https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zivot-na-zemi-nastartoval-diky-narazu-ledove-komety
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Život na Zemi nastartoval díky nárazu ledové komety

18.9.2013 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vědci vystavili ledovou směs, podobnou složení komet, šokovému stlačení, podobné tomu, jaké mohlo nastat při střetu komety a Země. Ilustrační vizualizace
Vědci vystavili ledovou směs, podobnou složení komet, šokovému stlačení, podobné tomu, jaké mohlo nastat při střetu komety a Země. Ilustrační vizualizace
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nová vědecká hypotéza předpokládá, že život na Zemi vznikl díky tomu, že před miliardami let do Země narazily ledové komety. Ty s sebou nesly jednoduché molekuly vody, methanolu a oxidu uhličitého. Po nárazu do Země z těchto molekul vznikla řada aminokyselin, což jsou stavební kameny živých organismů. Výsledky výzkumu byly zveřejněny 15. září na serveru Nature Geoscience journal.
 

První domněnky, že život na Zemi zanesly komety, pocházejí z roku 2010. Tehdy to předpověděl vědec Nir Goldman na základě počítačových simulací. Nyní se vědcům z Lawrence Livermore National Laboratory podařilo domněnku experimentálně potvrdit.

Vědci vystavili ledovou směs, podobnou složení komet, šokovému stlačení, podobné tomu, jaké mohlo nastat při střetu komety a Země. Při sérii experimentů vědci stříleli projektily do ledové směsi typické pro složení komet.

Při experimentu vznikla směs rozličných aminokyselin. Ty jsou pro život zásadní a slouží jako stavební kameny proteinů. Goldman ve svých počítačových simulacích předpokládal, že komety dodaly hrubý stavební materiál a náraz se Zemí dodal dostatečnou energii na jeho proměnu.

"Výsledky experimentů potvrzují naše dřívější předpovědi, že syntéza prebiotických materiálů souvisí s nárazem komety, který sám o sobě může vést k budování živé hmoty," říká Goldman. "Naše práce rozšiřuje soupis míst v naší sluneční soustavě, odkud by mohl život skutečně pocházet."

Komety jsou známé jako jakési nosiče ledu a organických prekurzorů aminokyselin. Glycin, jedna z nejjednodušších aminokyselin, byl nedávno potvrzen jako součást komet Wild-2.

Tým vědců dále odhalil, že led s podobným životodárným složením ledu je i na dalších místech naší sluneční soustavy. Příkladem je jeden z měsíců Saturnu, Enceladus, který takový led nese. Vědci se domnívají, že je velmi pravděpodobné, že náraz dostatečně rychle letící komety by mohl dodat dostatek energie pro syntézu komplexnějších složek, včetně aminokyselin.

„Tím se zvyšuje šance, že život jako takový se rozšířil i jinde v naší sluneční soustavě,“ říká Goldman.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist