https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zivotni-prostredi-se-loni-nezhorsilo-radu-potizi-zpusobilo-sucho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Životní prostředí se loni nezhoršilo, řadu potíží způsobilo sucho

11.11.2016 09:42 | PRAHA (ČTK)
Životní prostředí se loni sice v porovnání s rokem 2014 nezhoršilo, kvalita ovzduší v České republice však stále nevyhovovala. Na ilustračním snímku Vltava.
Životní prostředí se loni sice v porovnání s rokem 2014 nezhoršilo, kvalita ovzduší v České republice však stále nevyhovovala. Na ilustračním snímku Vltava.
Životní prostředí se loni sice v porovnání s rokem 2014 nezhoršilo, kvalita ovzduší v České republice však stále nevyhovovala a to i přesto, že emise znečišťujících látek do ovzduší klesaly. Na kvalitu ovzduší nepříznivě působily i extrémní teploty. Rok 2015 byl totiž teplotně nadnormální a Česko postihlo historické sucho, které ovlivnilo řadu oblastí. Vyplývá to ze Zprávy o životním prostředí ČR za rok 2015. Zpráva uvádí také, že veřejné výdaje na ochranu životního prostředí opět rostly, dosáhly jednoho procenta HDP.
 

Dokument, který byl zveřejněn v knihovně připravované legislativy, zpracovala česká informační agentura životního prostředí CENIA. Ministerstvo životního prostředí ho nechce blíže komentovat. Úřad podle mluvčí MŽP Petry Roubíčkové více než dvousetstránkovou zprávu v těchto dnech dokončuje a na vládu pošle koncem listopadu.

Loni se nadále zvyšovaly investice na ochranu životního prostředí, podle zprávy o významných 27,8 procenta na 40,1 miliard Kč. "V rámci veřejné podpory v oblasti ochrany životního prostředí rostl v roce 2015 objem výdajů jak z centrálních zdrojů, tak i z územních rozpočtů. V obou případech dosáhl hranice jednoho procenta HDP," uvádí.

Výdaje z centrálních zdrojů se zvedly o 12,2 procenta na 43,1 mld. korun a z územních rozpočtů o 32,5 procent na téměř 45 miliard. Z evropských dotací byla do konce roku 2015 za uplynulé programovací období proplacena téměř celá částka z celkových 4,6 miliard eur (cca 122,9 mld. Kč), jen za loňský rok z dotací EU to bylo rekordních 1,3 mld. eur (cca 35,2 mld. Kč).

Kvalitu ovzduší v roce 2015 nepříznivě ovlivnily meteorologické podmínky, zejména extrémní teploty, které vědci považují za projev změn klimatu. Negativně na ovzduší působí vytápění domácností, doprava i průmyslová a energetická výroba. Loni tak byly opakovaně překročeny limity pro prachové částice, rakovinotvorný benzo(a)pyren a přízemní ozon, kvůli jeho vysokým koncentracím se zvýšil i počet vyhlášených smogových situací. Dlouhodobě se špatným ovzduším se nejvíce potýká Moravskoslezský kraj - aglomerace Ostrava/Karviná/Frýdek-Místek.

Vysoké teploty a méně srážek stály i za rozvojem půdního a hydrologického sucha. Na území Česka spadlo pouze 79 procent normálu srážek, sucho se tak výrazně projevilo na podnormálním stavu podzemních vod a ovlivnilo zemědělství i výrobu elektřiny ve vodních elektrárnách. Zásobování občanů však výrazněji nenarušilo, konstatovala zpráva. Dodává ale také, že přestože se kvalita vody zlepšuje, problém zůstává její znečištění dusičnany a fosforem. Způsobil ho nárůst spotřeby statkových a minerálních hnojiv v zemědělství ve snaze zmírnit škody extrémního sucha.

Od roku 2000 do 2015 podle zprávy poklesl zemědělský půdní fond o 67,9 tisíc hektarů, což představuje 1,6 procent území státu. Kvůli výstavbě dopravních komunikací a další infrastruktury se i nadále krajina dělí na menší a menší části. Téměř polovinu zemědělské půdy potenciálně ohrožovala vodní eroze, z 18 procent eroze větrná, upozornil dokument. Jako pozitivní nicméně hodnotí, že se obnovuje přirozená struktura lesa a zvyšuje podíl listnáčů. Dodává také, že se na české půdě rozvíjí ekologické hospodaření, v krajině ale převládá nevhodný způsob hospodaření, který je například spojen s masivním scelováním pozemků.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Šárka Mrázová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

11.11.2016 16:33
Když pomineme co námpadá na hlyvu, ta myslím, že ne suché léto, ale řadu potíží způsobili a způsobují především "novodobí inženýři dopravy", kteří zřejmě ve snaze vyčerpat nšjaké dotace "zpomalují a zklidňují dopravu" a tím se jim úspěšně daří vytvářet nekonečné kolony kouřících a smrdících aut a to už i v těch nejmenších městech, na "okreskách" a z dálníc především pak v létě jedno velké parkoviště kouřích, smradlavých aut navíc s katalyzátory, které úspěšně a zřejmě v souladu s Pařížskou dohodou vyrábí své skleníkové plyny. A pak buzerujeme bábu na vesnici, že jí kouří komín a ať kouká vyvalit penízky na nějaké!!!! revize, nebo lépe ať kouká vyměnit celý kotel. A tak nám ta ekonomika vzkvétá a skvělá práce státu v péči o čistotu ovzduší se nedá než chválit.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist