https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/znecisteni-podzemnich-vod-se-loni-zhorsilo-je-to-i-kvuli-repce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Znečištění podzemních vod se loni zhoršilo, je to i kvůli řepce

23.8.2017 01:00 (ČTK)
Jakost podzemních vod se loni oproti předchozím letům zhoršila, nadlimitní hodnoty některé ze sledovaných látek odborníci naměřili u 86,8 procenta sledovaných vrtů a pramenů. Jednou z příčin je i pěstování řepky a kukuřice, ke kterému se používají takové druhy pesticidů, které do podzemních vod proniknou snáz než ty spojené s pěstováním obilnin. / ilustrační foto
Jakost podzemních vod se loni oproti předchozím letům zhoršila, nadlimitní hodnoty některé ze sledovaných látek odborníci naměřili u 86,8 procenta sledovaných vrtů a pramenů. Jednou z příčin je i pěstování řepky a kukuřice, ke kterému se používají takové druhy pesticidů, které do podzemních vod proniknou snáz než ty spojené s pěstováním obilnin. / ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Franz Jaeger / Wikimedia Commons
Jakost podzemních vod se loni oproti předchozím letům zhoršila, nadlimitní hodnoty některé ze sledovaných látek odborníci naměřili u 86,8 procenta sledovaných vrtů a pramenů. Jednou z příčin je i pěstování řepky a kukuřice, ke kterému se používají takové druhy pesticidů, které do podzemních vod proniknou snáz než ty spojené s pěstováním obilnin. Uvádí to zpráva o stavu vodního hospodářství ČR v roce 2016, kterou včera schválila vláda.
 

Odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) loni sledovali 675 vrtů a pramenů. Zjišťovali u nich přítomnost 249 znečišťujících látek. Překročení stanovených limitů pro podzemní vody alespoň u jedné z těchto látek zjistili na 86,8 procenta zkoumaných míst. O rok dříve to bylo na 82,1 procenta a v roce 2014 na 83,8 procenta míst.

"Zvýšení nenastalo pouze u mělkých vrtů, ale mnohem výrazněji se projevilo u znečištění méně zasažených pramenů a hlubokých vrtů. Toto souhrnné vyhodnocení poukazuje na skutečnost, že rozhodně nedochází ke snižování počtu znečištěním zasažených podzemních vod v rámci sledované sítě objektů ČHMÚ," konstatuje zpráva. Hluboké vrty jsou přitom proti znečištění odolnější a případná kontaminace se v nich projevuje se zpožděním oproti mělkým vrtům.

Zpráva se nejpodrobněji zaměřuje na pesticidy. S nárůstem jejich používání v zemědělství totiž roste i riziko kontaminace podzemních vod. Jak uvádí zpráva, s jedinou výjimkou byly "prakticky všechny sledované pesticidní látky stanoveny ve všech odebraných vzorcích vod".

Ohrožení pro podzemní vody představují hlavně pesticidy k ošetřování rostlin, které se používají do biopaliv. "Propagace tzv. obnovitelných zdrojů energie jako ekologické alternativy k tradičním zdrojům vede dlouhodobě v ČR k významné kontaminaci podzemních vod právě těmito pesticidy používanými hlavně k ošetřování "energetických" plodin, jako je řepka a kukuřice, na rozdíl od herbicidů používaných pro ošetřování obilnin, které podzemní vody nekontaminují v takovém rozsahu. Otázkou zůstává, zda takováto strategie po zvážení všech vlivů na životní prostředí, je opravdu ekologickou alternativou a je dlouhodobě udržitelná," uvádí zpráva.

Podle hydrologa z ČHMÚ Víta Kodeše se počet sledovaných látek i frekvence jejich sledování během let mírně mění, a meziroční zhoršení stavu uváděné ve zprávě je proto potřeba brát s určitou rezervou. "Alarmující je spíše to, že situace se dlouhodobě nemění k lepšímu, a že opatření, která se udělala, nezafungovala," hodnotí situaci Kodeš.

Zprávu o stavu vodního hospodářství zpracovává každoročně ministerstvo zemědělství a ministerstvo životního prostředí. Mapuje nakládání s vodami, znečistění, situaci na vodních tocích, ale i třeba stav vodovodní a kanalizační sítě a vypouštění odpadních vod.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist