https://ekolist.cz/cz/kultura/prehled-knih-a-filmu/vidomus-petr-otepli-se-a-bude-lip-ceska-klimaskepse-v-case-globalnich-rizik
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Oteplí se a bude líp: Česká klimaskepse v čase globálních rizik

autor: Vidomus, Petr | místo vydání: Praha | vydavatel: SLON | rok vydání: 2018 | počet stran: 393 | cena: 539 Kč
oteplí se a bude líp Změna klimatu není problém, kterým by se měla společnost vážněji zabývat, tvrdí lidé jako Václav Klaus, Ivan Brezina nebo Luboš Motl. Považují jej za nafouknutou bublinu, která má vědcům a ekologickým aktivistům zajistit přísun tučných grantů a dotací. Kdo jsou čeští klimaskeptici a jaké strategie využívají k prosazování této své vize? Kniha Oteplí se a bude líp je první sociologickou studií aktivní české klimaskepse. Hlavní část tvoří kvalitativní výzkum odporu vůči environmentalismu a hlavnímu proudu klimatologie. Vychází z řady rozhovorů s českými klimaskeptiky, klimatology i představiteli nevládních organizací, provedených v letech 2011-2014. Hlavním zjištěním je poznatek, že aktivní česká klimaskepse prošla mezi lety 2007-2014 obdobími měnící se intenzity a dynamiky. Nejsilnější byla v letech 2007-2008, kdy její organizační platformou byly think tanky s tržním přístupem k životnímu prostředí a pod patronací prezidenta Václava Klause v Praze vystupovaly nejvýznamnější postavy zahraniční klimaskepse. Zhruba od roku 2011 však klima ustoupilo z agendy pravicových think tanků a rozptýlilo se mezi vícero menších sdružení, výrazných jednotlivců a do virtuálního prostoru. Přečtěte si recenzi Ekolistu.
autor: Vidomus, Petr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

19.1.2020 19:16
No právě. V roce 2011 asi těm klimaskeptikům došlo, že celou dobu kážou bludy a jejich teorie jsou úplné blbosti.
Sám Václav Klaus prý řekl někdy v roce 2017: "veškeré diskuse o klimatu jsou zbytečné. Prohráli jsme".
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist