https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/afp-batmom-polska-duchodkyne-se-desitky-let-ve-svem-byte-stara-o-netopyry
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Batmom - polská důchodkyně se desítky let ve svém bytě stará o netopýry

17.2.2024 01:30 | VARŠAVA (ČTK)
Netopýr hvízdavý. Ilustrační foto
Netopýr hvízdavý. Ilustrační foto
Foto | Bill Tyne / Flickr
Netopýři jsou laskaví, společenští a velmi inteligentní - nelze jinak, než je obdivovat, ujišťuje Polka Barbara Górecká, přezdívaná "batmom", neboli netopýří máma. Svůj byt v devátém patře proměnila v opravdový azyl a pečovatelnu o tyto létající savce, píše agentura AFP.
 

"Všechno začalo přesně před 16 lety, za velmi chladného ledna (...), kdy z ventilace v mém bytě začali vylézat netopýři," říká 69letá důchodkyně. Desítky nemocných, zraněných nebo ze zimního spánku předčasně probuzených netopýrů u ní lze nalézt dodnes.

"Od té doby jsem zachránila na 1600 netopýrů," říká Górecká, která vlastní byt o velikosti asi 60 metrů čtverečních ve Štětíně na severozápadě Polska.

"Většinou se ke mně dostanou vyčerpaní netopýři, které k jejich smůle probudil například ohňostroj nebo kteří si kvůli teplu myslí, že už je jaro, a nemají ani dost energie na létání," vysvětluje netopýří pečovatelka. Jasnou roli v předčasném probuzení podle ní hraje klimatická změna.

Górecká říká, že původně také propadla předsudkům a při pohledu na prvního netopýra, který přistál na prostěradle její dcery, zpanikařila.

"Představila jsem si, jak se s netopýrem po celém bytě šíří virus vztekliny," vzpomíná. Od té doby si ale zjistila vše, co o těchto zvířatech mohla. Netopýři jsou podle ní "obdivuhodní" a "nikoho neohrožují".

Důchodkyně se obklopila odborníky a dobrovolníky, kteří jí pomáhají, když se její zotavovna přeplní. Pacienti si ale své místo mohou udržet i doživotně. Každý netopýr dostane křestní jméno, vlastní místo a tabulku s informacemi o jídle a lécích.

Někteří netopýři nežijí jen v bytě, ale přímo na Górecké, na její kůži, pod jejím oblečením. To je i případ Cecílie, netopýří samičky zachráněné krátce po narození, jejíž matku zabila kočka.

"Nemám křídla, pod která by se mohla zachumlat, tak jsem si ji dala do podprsenky, aby cítila tlukot mého srdce a teplo. Cítila se tam jako doma. Dodneška se tam uchyluje, kdykoliv může," usmívá se Górecká.

"Netopýří máma" si už tak zvykla, že má pod blůzou netopýry, že na to občas zapomene a vyjde ven se zvířátkem v rukávu. "Jednou jsem tak šla i do kostela," říká.

Netopýři se ochočí velmi rychle, po několika dnech. Naučí se jíst ze své misky, jak dokazují ti, kteří u Barbary Górecké žijí už dlouho. I oni se věnují osvětové činnosti, když svou pečovatelku doprovází do škol bojovat s předsudky poškozujícími jejich pověst.

"Musím se přiznat, že je prostě miluji, (...) vstávám i uprostřed noci, abych jim dala antibiotika, takhle milujete dítě," říká Górecká otevřeně. Jistě, "možná nejsou nejkrásnější, ale to není jejich chyba", dodává.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

17.2.2024 15:04
Jak se svět mění. Dneska babku vynášejí do nebes, před dvěma stoletími by ji upálili jako čarodějnici. :)))
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist