https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/aktiviste-v-praze-apelovali-na-australii-kvuli-zavazkum-o-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté v Praze apelovali na Austrálii kvůli závazkům o klimatu

17.1.2020 00:17 | PRAHA (ČTK)
V centru Prahy se včera dopoledne sešla dvacítka aktivistů z mezinárodního hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí), aby vyjádřili solidaritu s klimatickým hnutím v Austrálii, kterou několik měsíců sužují rozsáhlé lesní požáry. / Ilustrační foto
V centru Prahy se včera dopoledne sešla dvacítka aktivistů z mezinárodního hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí), aby vyjádřili solidaritu s klimatickým hnutím v Austrálii, kterou několik měsíců sužují rozsáhlé lesní požáry. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V centru Prahy se včera dopoledne sešla dvacítka aktivistů z mezinárodního hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí), aby vyjádřili solidaritu s klimatickým hnutím v Austrálii, kterou několik měsíců sužují rozsáhlé lesní požáry. Na náměstí Republiky před zraky několika přihlížejících rovněž poukazovali na to, že Austrálie nepřijímá klimatické závazky. Hesla jako "Říkejte nám pravdu, jednejte hned", "My jsme alarm" či "Rebelie, nebo vyhynutí" si čtyři aktivisté napsali přímo na svá polonahá těla.
 

Krátce před 11:30 se včera skupina vydala k australskému konzulátu v Klimentské ulici, kde přečetla otevřený dopis australské vládě. Aktivisté ji v něm vyzvali, aby řekla pravdu o stavu klimatické nouze a o tom, co se v Austrálii děje. Sami vyjádřili přesvědčení, že viníkem současné situace v Austrálii je dlouhodobé spalování fosilních paliv, špatné hospodaření s půdou a chybné kroky představitelů země.

Aktivisté také přečetli jména obětí posledních požárů v Austrálii a uctili jejich památku minutou ticha.

Forma protestu měla podle zástupců hnutí poukázat na zranitelnost člověka přírodními ději. Aktivisté uvedli, že apelují na politiky různých zemí, aby zajistili bezpečnost pro své občany, neboť "klima se neřídí hranicemi národních států".

Kvůli neochotě reagovat na klimatické změny čelí kritice i australská vláda. Při požárech, které v Austrálii začaly loni v září, přišlo o život 28 lidí a shořelo 2600 domů, oheň také zničil víc než deset milionů hektarů porostů, což je území větší než rozloha Česka. Australský premiér Scott Morrison ale jakoukoli spojitost mezi nynějšími ničivými požáry a klimatickými změnami rezolutně popírá.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

17.1.2020 12:56
Austrálie by mohla zavést vyznamenání "Za zvláštní zásluhy o Austrálii", které by dostávali někteří lidé za to, že se nikdy k Austrálii nepřiblížili na méně než tisíc námořních mil.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

18.1.2020 09:34 Reaguje na
máš na mysli tady tyto protestující pošuky ? kdyby šli radši sbírat psí hovínka do přilehlých ulic či jehly po fetkách.
Odpovědět

Jan Šimůnek

18.1.2020 10:24
Požáry v Austrálii nesouvisejí s klimatem, ale s tím, že v řadě míst byly tlumeny přirozené lokální požáry a nahromadil se tam nepřirozený nadbytek hořlavého materiálu, hlavně listí blahovičníků s hořlavou silicí. Některé souvisejí s aktivitami developerů, kteří potřebují "vyklidit" určité pozemky (od lidí i přírody). Pořádek si musejí udělat australané sami a ne všechno svádět na klima.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.1.2020 20:55 Reaguje na Jan Šimůnek
To je zláštní, proč jsou teda v Austálii rekordní teploty (samozřejmě tam, kde nehoří), proč teda scípají stáda krav a proč i původní obyvatelé utíkají do měst, kde je klimatizace?? Že by nadbytkem hořlavého matriálu?
Odpovědět
ig

19.1.2020 12:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Já jsem už dávno utekl do města, kde je klimatizace. Ovšem ne z nouze, ale naopak proto, že se mi daří dobře, mám peníze a můžu si to dovolit :D
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.1.2020 16:51 Reaguje na
Ti Aborigiové tam utíkají proto, že tam, kde žili tisíce let, se už žít horkem nedá.
Fakt v tom nevidíte rozdíl?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist