https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/alijev-hostitelsky-azerbajdzan-bude-na-cop-29-hajit-investice-do-ropy-a-plynu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Alijev: Hostitelský Ázerbájdžán bude na COP 29 hájit investice do ropy a plynu

26.4.2024 17:10 | BERLÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ázerbájdžán, který letos hostí klimatickou konferenci OSN, bude hájit právo zemí produkujících ropu a plyn dále investovat do těchto odvětví. Řekl to dnes podle agentury Reuters ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev. Podle něj svět fosilní paliva potřebuje. Na loňské klimatické konferenci státy schválily usnesení, v němž se zavázaly přispívat k postupnému odklonu od fosilních paliv s cílem dosáhnout v roce 2050 uhlíkové neutrality.
 

"Jako hlava státu bohatého na fosilní paliva budu samozřejmě hájit právo těchto zemí na další investice (do fosilních paliv) a na jejich další produkci, protože to svět potřebuje," uvedl Alijev na dnešním shromáždění v Berlíně k letošní klimatické konferenci COP29. Podle něj však státy bohaté na ropu a plyn musí ukázat solidaritu ohledně problémů spojených se změnami klimatu.

Samotný Ázerbájdžán pak počítá s tím, že bude v příštích letech navyšovat vývoz plynu do Evropy. Ten by měl v roce 2027 dosáhnout objemu 20 miliard metrů kubických. "Ze strany Ázerbájdžánu jde o signál odpovědnosti, protože rozsáhle investujeme do naší produkce plynu a Evropa potřebuje více plynu z nových zdrojů," řekl Alijev.

Na loňské klimatické konferenci COP28 státy schválily po náročných jednáních usnesení, ve kterém se zavázaly přispívat k "přechodu od fosilních paliv v energetických systémech" s cílem dosáhnout do roku 2050 uhlíkové neutrality.

Klimatická konference COP29 se uskuteční od 11. do 22. listopadu v Baku. Hostitelská země také obvykle moderuje zásadní debaty na klimatické konferenci, jíž se obvykle účastní téměř 200 států. Loni konferenci hostily Spojené arabské emiráty, což je stát, v jehož ekonomice hraje těžba fosilních paliv také významnou roli.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist