https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/australsti-ochranci-zvirat-nasli-na-pasece-desitky-mrtvych-koalu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Australští ochránci zvířat našli na pasece desítky mrtvých koalů Video

4.2.2020 00:16 | CANBERRA (ČTK)
Australští ochránci zvířat našli v nedávno pokácené části plantáže ve státě Victoria na jihovýchodě země desítky raněných a mrtvých koalů. / Ilustrační foto
Australští ochránci zvířat našli v nedávno pokácené části plantáže ve státě Victoria na jihovýchodě země desítky raněných a mrtvých koalů. / Ilustrační foto
Australští ochránci zvířat našli v nedávno pokácené části plantáže ve státě Victoria na jihovýchodě země desítky raněných a mrtvých koalů. Informaci přinesl australský zpravodajský server news.com.au. Zpráva vyvolala v Austrálii pobouření, protože populace koalů byla silně zasažena letošními zvlášť ničivými požáry. Incident nyní vyšetřuje australská vláda.
 

Organizace na ochranu zvířat Animals Australia nalezla v pátek u města Portland pokácenou plantáž stromů blahovičníků, jejichž listy jsou pro koaly jedinou potravou. Na zemi a pod pokácenými kmeny se však nacházely desítky mrtvých či vážně raněných koalů i jejich mláďat.

Podle ministerstva životního prostředí státu Viktorie zemřelo již nejméně 40 koalů a další desítky raněných zvířat pracovníci převezli do záchranných stanic. Počet mrtvých a raněných živočichů však zřejmě poroste: "Je tu asi deset kilometrů dlouhý pás ležících kmenů, který ještě musíme prohledat," prohlásila činitelka ministerstva.

Podle australských zákonů musí těžařské společnosti zaměstnávat pracovníky, kteří se před kácením stromů ujistí, že na nich nejsou koalové či jiná zvířata. Po kácení pak musí těmto populárním vačnatcům zajistit vhodné životní podmínky na jiném místě.

Šéf australské lesnické asociace uvedl, že když organizace na místních stromech koaly loni nalezla, předala dotčené pozemky soukromému vlastníkovi. Prohlásil také, že za masakrem nestojí nikdo, kdo je členem asociace. "Tohle nemá nic společného s lesnictvím... Je to strašná věc, co se stalo. Jsme zděšení," dodal s tím, že asociace zahájila vlastní vyšetřování incidentu.

Záběry a fotografie mrtvých koalů se začaly rychle šířit na australských sociálních sítí a u mnohých uživatelů vzbudily rozhořčení. "Tohle je vražda," napsal jeden z uživatelů. "Austrálie by se za toto měla stydět," pronesla v emotivním videu na facebooku jedna z ochránkyň, jež na místo dorazila jako první.

Australská divoce žijící zvířata byla letos výrazně zasažena rozsáhlými požáry, které kontinent sužují již několik měsíců. Podle agentury Reuters při nich zemřela až miliarda živočichů. Zvlášť utrpěla právě populace koalů, kteří nejsou schopni před plameny utéct. Podle odhadů australských ochranářů žije v Austrálii již méně než 100.000 těchto zvířat, jejich počet však může být ve skutečnosti i dvakrát nižší.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

4.2.2020 04:26
https://www.youtube.com/watch?v=1368ZK4MSkA
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist