https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/aznar-thunbergova-by-mela-byt-ve-skole-a-ne-davat-svetu-rady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aznar: Thunbergová by měla být ve škole, a ne dávat světu rady

7.11.2019 00:17 | MADRID (ČTK)
Španělský expremiér José María Aznar kritizoval švédskou ekologickou aktivistku Gretu Thunbergovou za to, že podle něj dává světu rady místo toho, aby byla ve škole. / Ilustrační foto
Španělský expremiér José María Aznar kritizoval švédskou ekologickou aktivistku Gretu Thunbergovou za to, že podle něj dává světu rady místo toho, aby byla ve škole. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Španělský expremiér José María Aznar kritizoval švédskou ekologickou aktivistku Gretu Thunbergovou za to, že podle něj dává světu rady místo toho, aby byla ve škole. Informoval o tom v úterý deník El Espaňol. Aznar též označil za "show" Gretino odmítání letecké dopravy. Šestnáctiletá Thunbergová minulý týden požádala o pomoc, aby se dostala zpět z USA do Evropy na konferenci OSN o změnách klimatu (COP25), a to nikoli letecky. Konference se koná příští měsíc v Madridu, kam byla přeložena z Chile kvůli tamním protivládním demonstracím.
 

"Ve vší úctě k jejím dobrým záměrům, nevěřím, že tato dívka je s to říkat světu s vážností, jak zlepšit životy lidí," prohlásil Aznar v pondělí na univerzitě ve městě Pozuelo de Alarcón nedaleko Madridu. "Ta dívka by měla být ve škole," dodal španělský premiér z let 1996 až 2004.

Zprávy kolem Gretina přesunu přes Atlantik označil Aznar za "show". "Můžeme ji přivézt, a když se jí nelíbí letadlo, protože kontaminuje životní prostředí, můžeme najmout loď," uvedl pravicový expremiér, který tak podle španělských médií kritizoval nynější španělskou vládu.

Španělská ministryně pro životní prostředí Teresa Riberaová totiž v pátek na twitteru švédské aktivistce nabídla pomoc s cestou do Evropy. "Milá Greto, bylo by skvělé mít Tě v Madridu," napsala Riberaová. Thunbergovou pochválila za její aktivity i za "otevírání myslí" lidí.

Ministryně reagovala na žádost švédské studentky, která loni v létě stála u zrodu ekologického hnutí studentů Fridays for Future (Pátky za budoucnost). Thunbergová na twitteru napsala, že bude "potřebovat pomoc", protože se konference COP25 přesunula z chilské metropole.

"Ukázalo se, že jsem cestovala přes půlku světa, ale špatným směrem," napsala Thunbergová minulý týden poté, co se chilská vláda zřekla pořádání konference kvůli masovým demonstracím za sociální reformy. Klimatická konference v Madridu se uskuteční od 2. do 13. prosince.

Odpověď španělské ministryně byla jednou z mála seriózních nabídek. Někteří uživatelé sociální sítě si ze švédské aktivistky dělali legraci, když na web umisťovali fotky různých šlapadel či animace s dívkou letící na koštěti či lidí chodících po hladině. Někteří ji vybídli, ať oceán přeplave, nebo ať se akce v Madridu zúčastní prostřednictvím videokonference.

Thunbergová přeplula Atlantský oceán v srpnu na závodní jachtě, trvalo jí to dva týdny. V USA a Kanadě se účastnila řady ekologických demonstrací a v září vystoupila v New Yorku na klimatickém summitu OSN. Kritiku si tehdy vysloužila od francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, podle něhož svými radikálními postoji rozděluje společnosti. Sarkastický komentář k jejímu emotivnímu vystoupení na klimatickém summitu napsal na twitter americký prezident Donald Trump.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

7.11.2019 00:57
Thunbergová může chodit za školu kdy se jí zlíbí a může dávat rady komu chce :-) Problém je na straně těch, kdo ty rady poslouchají a ne u ní, která jen využívá své právo na svobodu projevu :-)
Odpovědět

Jan Šimůnek

7.11.2019 06:24 Reaguje na
Souhlas. Nicméně kauza je názornou ukázkou bezcennosti "ekologické" dopravy.
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

7.11.2019 08:32
A jachta zůstává v US?
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

7.11.2019 08:39 Reaguje na Petr Dvořák
Ah, už to vidím, jachta se plaví na závodech kdesi v atlantiku.
Odpovědět
MM

Milan Milan

7.11.2019 08:34
"Ukázalo se, že jsem cestovala přes půlku světa, ale špatným směrem," Vždyť cestovala správným směrem,agitace je zřejmě potřebná více v Chile,kde je lidem potřeba vysvětlit priority jejich života pro budoucnost. v Madridu se sejdou ti co s vymýšlením ochrany klimatu nemají problém.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

7.11.2019 10:23
Z Grety se stala VIP a to nemuze zustat bez nasledku na jeji psychiku. Navic si z ni mnozi udelali modlu a rozum u mich prestava fungovat.
Odpovědět
VK

Václav Kain

7.11.2019 10:43
A jako tradičně španělská levicová ministryně životního prostředí ji chválí.Nemá vůbec cenu se zabývat tou praštěnou holkou.Je to nula.Ale nebezpeční jsou ti, kteří ji fandí.Když připlula na té jachtě do New Yorku,tak ji museli podpírat neboť nebyla schopna chůze z té 14denní plavby.Už se ví jak se dostala do Švédska a nebo se ještě fláká po USA?
Odpovědět
BP

Bohdan Podlena

7.11.2019 11:53
Měla by docházet do školy a na léčení! Co to má za rodiče když nechají nemocné dítě takto zneužívat?
Odpovědět
KK

Karel Karel

9.11.2019 11:04
Tady někdo správně napsal, že nebezpečnější než ta potrhlá děvucha, jsou ti,co s ní
souhlasí a svoji mocí budou zhoršovat lidem životní úroveň. Brouzdám-li
po internetových stránkách, můžu se dočíst,že dusík a kyslík spolu dají přes
99 obj. % a z toho necelého 1 obj. % zbývá na CO2 0,031, slovy třicet jedna
tisícin objemového procenta... Dále se dočtu, že ta fotosyntéza, která bez CO2
by nefungovala, tak ta by potřebovala asi 8x silnější koncentraci CO2....
Dělá z nás někdo hlupáky? Nám nevadí o stupeň nebo o dva vyšší průměrná teplota.
Nám vadí nerovnoměrný přísun dešťové vody. Co ty větrníky, desítky tisíc
letadel denně ve vzduchu ?
Odpovědět

Jan Šimůnek

9.11.2019 13:55 Reaguje na Karel Karel
Asi se výroba rostlin přesune do skleníků. Dá se tam přisvětlovat LEDkami a elektrické generátory, poháněné naftou nebo benzínem, pouštějí své výfukové plyny dovnitř, čímž zvyšují koncentraci CO2, takže to i lépe roste. Takto se dají pěstovat okurky, rajčata, ale i banány, na Islandu nebo i v Grónsku.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist