https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/beetech-umozni-vcelarum-starat-se-o-uly-na-dalku-slibuji-autori-projektu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

#BeeTech umožní včelařům starat se o úly na dálku, slibují autoři projektu

14.6.2017 10:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Včelař musí krmit včely v závislosti na počasí, ročním období a stavu zásob, ve vhodný okamžik přidávat plásty do úlu a vytáčet med. Rozumět náladě včelstva. A také vědět o dalších včelařích a zemědělských činnostech v okolí.
Včelař musí krmit včely v závislosti na počasí, ročním období a stavu zásob, ve vhodný okamžik přidávat plásty do úlu a vytáčet med. Rozumět náladě včelstva. A také vědět o dalších včelařích a zemědělských činnostech v okolí.
Foto | Patrick / Flickr
Asi každý hobby včelař potvrdí, že chov včel je skvělý koníček. A náročný. Na čas a zkušenosti. A pokud včelař udělá nějakou fatální chybu, může ji napravit až v další sezoně. Nově mohou včelařům pomoci informace, které získají přímo ze svých úlů prostřednictvím projektu #BeeTech, za kterým stojí T-Mobile, IBM a Česká zemědělská univerzita (ČZU). Díky chytrým technologiím mohou včelaři předejít úhynu včel, například tím, že se včas dozvědí o tom, že včely hladoví. A nebo se včas dozvědí, že se o jejich úly zajímají zloději či vandalové.
 

Pražský včelař Miloš Vondruška, který se do vývoje projektu #BeeTech zapojil, popisuje, čím může být #BeeTech včelaři užitečný. “Můžete se stát, že včelám dojdou zásoby, vy se to prostřednictvím #BeeTech dozvíte a k úlu zajedete. Senzory se také hodí proti zlodějům a vandalům." Přes mobil se dozvíte, že s úly někdo manipuluje a můžete například zavolat policii. “A díky #BeeTech by mohlo přibýt vice lidí zajímajících se o včelařství. Údajů nikdy není dost. A když je zpracujete, mohou vám velmi pomoci. Nemusíte třeba včely pořád rušit a lézt jim do úlu, a přesto vědět, co se v úlu děje,” říká Vondruška. Pro včelaře je nezbytné mít relevantní informace z úlů pro správné a včasné rozhodování. Včelař musí krmit včely v závislosti na počasí, ročním období a stavu zásob, ve vhodný okamžik přidávat plásty do úlu a vytáčet med. Rozumět náladě včelstva. A také vědět o dalších včelařích a zemědělských činnostech v okolí.

Proč se včelám věnují T-Mobile a IBM? "Zaujalo nás, že se dá na základě počítačové analýzy bzučení včel zjistit, co se v úlu děje,“ vysvětluje Ondřej Kožina, manažer inovací T-Mobile. Například je možné předvídat rojení včel, s kterým mohou mít problém hlavně začínající včelaři. Kožina vysvětluje, že největším problémem u včelaření jsou nemoci včel, krádeže úlů a vandalismus. A také to, že hobby včelaři nemají dostatek znalostí a informací. Často mají své úly na chalupě a nemohou je každý den kontrolovat. “Takoví včelaři často neví, co se s jejich úlem právě děje. #BeeTech jim může pomoci prostřednictvím digitální komunikace,“ říká Kožina.

Na fotografii jsou zástupci projektu #BeeTech - Ondřej Kožina (za T-Mobile) a David Enc (za IBM).
Na fotografii jsou zástupci projektu #BeeTech - Ondřej Kožina (za T-Mobile) a David Enc (za IBM).
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | BeeTech

Analýza bzučení včel pomocí #BeeTech může včelařům také prozradit, kdy mají vytáčet med. “Když včely naplní úl medem, začnou se shlukovat a křidélky vyhánějí vlhkost. Při určitém stupni vlhkosti nastane vhodný okamžik pro vytočení medu. To je důležité, aby nebyl kyselý či zkažený,“ popisuje Kožina. Pokud se nestihne med vytočit, začnou včely med zase spotřebovávat. "Díky senzorům v úlu je možné vzdáleně měřit teplotu a vlhkost. To včelařům řekne, kdy mají vytáčet," říká Kožina. #BeeTech umí včelaře informovat i o váze úlu, díky čemuž včelař může mít představu o tom, kolik má medu. “Zatím jsme ale na začátku. Bude ještě přibližně rok trvat, než dokážeme úplně vyhodnotit data a předvídat chování včel,“ říká Roman Kvasnička, z České zemědělské univerzity.

Zatímco T-Mobile se postaral o senzory a přenos dat přes síť Sigfox, IBM se do projektu zapojila analýzou dat. “Zajímalo nás, jak vypadá denní program včelaře, jaké má nápady, jaké má problémy, co by potřeboval. A ukázalo se, že co včelař, to jiný názor," říká Petr Šiko z IBM. "Začali jsme naslouchat včelařům a sami jsme se začali zajímat o včelařství, abychom dokázali vyhodnotit, co pomůže a co ne,“ říká Petr Šiko s tím, že analýzu dat z úlu propojí s dalšími daty, například o počasí či hlášeních zemědělských prací. Na základě 25 rozhovorů s českými a slovenskými amatérskými včelaři, odborníky a zemědělci se specifikovali konkrétní oblasti, například monitoring parametrů úlů, zabezpečení proti krádežím, komunikace mezi včelaři a zemědělci nebo třeba rádce pro hobby včelaře. Vzdělávání včelařů by měl být jeden z důležitých výstupů projektu. "Trvá léta, než včelař získá potřebné zkušenosti . A kvůli tomu může umřít hodně včel. Náš záměr je včelařům získání zkušeností usnadnit,“ říká Šiko.

Úlová váha.
Úlová váha.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | BeeTech

ČZU v Praze se zapojila tím, že spustila portál vcelstva.czu.cz s informacemi pro včelaře i laickou veřejnost, který má podobu "rádce“. Portál má sloužit hlavně začínajícím včelařům a usnadnit jim práci. Portál umožňuje evidenci stanovišť včel a správu dat ze senzorů v úlu. “Včelař díky datům z #BeeTech nemusí rušit včely a podstatné informace o jejich chování může promyslet doma. Neustálé otevírání a přerovnávání pláství je pro včely škodlivé a může je to stát i život,“ říká Ondřej Kožina.

Portál pomůže i s povinnou administrativou každého včelaře vůči úřadům a včelařským svazům a dále bude umožňovat zasílání výstrah o chemických postřicích, které nahlásí zemědělci. Laická veřejnost si bude moci koupit med online přímo od zapojených včelařů v regionu. “Součástí projektu se stane i Facebooková stránka, která umožní diskuzi a osvětu v oblasti ochrany a chovu včel,“ uvádí Jan Bartoška z Provozně ekonomické fakulty ČZU.

T-Mobile zajistil sběr dat pomocí sítě SigFox, která umožňuje přenos dat ze senzorů v úlech. Podle T-Mobile má síť jednoduchý vývoj řešení, nízko nákladový provoz (10-20 Kč měsíčně, záleží na objemu a na četnosti dat), velmi nízké nároky na životnost baterie a velký dosah. "SigFox bez problému funguje i na místech, kde ostatní technologie nemají signál. Například ve venkovním prostředí v Praze na Roztylech jsme zprávu přijímali i z vysílače ze vzdálenosti 100 km,“ říká Kožina.

Přečtěte si článek Jsme čtvrtou nejzavčelenější zemí světa, tvrdí včelař Vondruška


reklama

 
Blanka Štiková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist