https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/blackrock-transformace-energetiky-si-vyzada-ctyri-biliony-usd-rocne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BlackRock: Transformace energetiky si vyžádá čtyři biliony USD ročně

22.4.2024 11:00 | NEW YORK (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Přechod na zelenou energii si v příštích deseti letech vyžádá celosvětově čtyři biliony USD (téměř 95 bilionů Kč) ročně. Uvedl to server zpravodajské televize CNBC s odvoláním na prognózu americké investiční společnosti BlackRock. Nová částka je dvojnásobek předchozích očekávání, která počítala s investicemi dva biliony USD ročně, a bude vyžadovat navýšení kapitálu ze státního i ze soukromého sektoru.
 

Loni bylo do projektů souvisejících s energetickou transformací investováno zhruba 1,8 bilionu USD. To je výrazný nárůst ve srovnání s rokem 2004, kdy bylo investováno 33 miliard USD. Celkem bylo doposud investováno 19 bilionů USD, dodal BlackRock. Tempo růstu a množství investovaného kapitálu se podle firmy ubírá správným směrem, navzdory růstu investic však stále chybí 18 bilionů USD, aby se transformace do roku 2030 dostala tam, kam je potřeba.

Loňský průzkum firmy BlackRock mezi 200 institucionálními investory ukázal, že 56 procent z nich plánuje v příštích jednom až třech letech zvýšit peníze na energetickou transformaci, a 46 procent uvedlo, že zvládnutí přechodu je pro ně v tomto období nejdůležitější investiční prioritou.

Realizace investic podle firmy BlackRock ale také potřebuje politickou podporu a projekty partnerství mezi vládami a soukromým sektorem. Firma upozornila na zákon o snižovaní inflace v USA, který dokázal mobilizovat miliardy z veřejných prostředků, které byly vloženy do projektů snižování emisí skleníkových plynů. Je potřeba také změna politiky v oblasti cen energií a deregulace energetických trhů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

22.4.2024 12:56
to je ten omyl...nazelenalý pravdotvůrci si myslí, že to co se " likvidovalo" i přes sto let se vyřeší za pět let, jak se říká Fit for 55
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

22.4.2024 16:15
A když se zjistí, že ani 4 biliony USD ročně nestačí, protože zmizí v nastavených kapsách, zvedne se to na 8 bilionů USD atd., atd.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

22.4.2024 19:05 Reaguje na Jiří Svoboda
No podle pana profesora Parkinsona se správní rada baví o 4 šilincích na hadru pro uklizečku 6 hodin, o 4 bilionech rozhodne za 6 minut. On si totiž nikdo neumí představit 4 biliony, kdežto 4 šilinky každý. A zejména mileniálové jsou na tom taky tak.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

23.4.2024 14:42 Reaguje na Slavomil Vinkler
Já bych to viděl trochu jinak. Je rozdíl, kolik kápne bokem ze 4 šilinků a 4 bilionů. Tomu je úměrná ochota do toho jít.
Odpovědět
Masunta nejosvícenější

Masunta nejosvícenější

24.4.2024 06:27
Už se ví, jaké svinstvo jsou elektroauta (Mikročásticemi znečišťují životní prostředí 1800krát více, než klasický pohon na uhlovodíky, drahá likvidace a nebezpečí vzniku požáru. Když uvíznete v koloně, tak elektroautě si nezatopíte. Elektroauto nelze odtáhnout. Musí se naložit. A nebezpečná je i úroveň elektromagnetického smogu.), větrné elektrárny (Ty už v některých zemích zakázali instalovat. Skoro nelze listy likvidovat, tak se skladují na hromadách. Každých 9 měsíců je nutno vyměnit olejové a hydraulické náplně.). Fotovoltaika zatím také vypouští do okolí mnoho škodlivin. Řešení je v jaderných elektrárnách (Stále perspektivnější se ukazují být malé jaderné elektrárny - třeba jen pro jedno město a věřím, že později třeba jen pro jeden blok domů.), přílivových a geotermálních. Možnost vodních elektráren je už zpravidla vyčerpána Nejlepší by bylo využívat volnou energii, ale patent uzurpují USA; nechtějí ho uvolnit.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

24.4.2024 12:02 Reaguje na Masunta nejosvícenější
Brouk Pytlík promluvil. Váš text je v mnohém pravdivý, ale stejně blbý jak propagace OZE (občasných zdrojů energie).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist