https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/bulharsko-a-srbsko-zahajily-stavbu-propojovaciho-plynovodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bulharsko a Srbsko zahájily stavbu propojovacího plynovodu

2.2.2023 00:54 | SOFIE (ČTK)
Prezidenti Bulharska a Srbska Rumen Radev a Aleksandar Vučić včera nedaleko Sofie zahájili stavbu plynovodu spojujícího obě balkánské země, které byly v dodávkách zemního plynu donedávna takřka zcela závislé na Rusku. Informovala o tom agentura AP. Projekt za 85,5 milionu eur (dvě miliardy Kč) je jedním z několika chystaných propojovacích plynovodů, které mají členům východní části Evropské unie i kandidátským zemím umožnit přístup na světový trh s plynem.
 

Plynovod IBS o délce 170 kilometrů z větší části financuje EU, povede z bulharského města Novi Iskar do Niše na jihu Srbska. Počáteční kapacita bude 1,8 miliardy metrů krychlových plynu ročně, přičemž plyn bude možné přepravovat v obou směrech. Takzvaný interkonektor, tedy propojovací potrubí, má přivádět plyn z Ázerbájdžánu a umožnit Srbsku přístup k terminálům na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Řecku.

"Propojovací plynovod je příkladem úspěšné realizace evropské strategie pro dostupnou energii," řekl po symbolickém zahájení stavby ve městě Kostinbrod bulharský prezident Radev. Jeho srbský protějšek Vučić poděkoval Evropské unii za pomoc při financování projektu, který v minulosti čelil mnoha průtahům a má být dokončen v říjnu tohoto roku. "Je to důležité nejen pro diverzifikaci, ale také pro zajištění energetické budoucnosti našich zemí a celého regionu," řekl Vučić.

Srbsko je v současnosti zcela závislé na dovozu plynu z Ruska, z domácí těžby pokrývá jen 13 procent spotřeby. Bulharsko do ruské invaze na Ukrajinu dováželo 90 procent spotřebovávaného plynu z Ruska, koncem dubna loňského roku ale Moskva dodávky plynu zastavila. Jako náhradu si Sofia zajistila plyn z Ázerbájdžánu a nakupuje také LNG, který se do země dopravuje přes turecké terminály.

Bulharsko je členem EU, Srbsko je kandidátem na členství.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

2.2.2023 08:34
Jsem zvědavý, kam se Srbáci nakonec přikloní. Pocitově jsou s Ruskem, ale realita je jasně Západ. Už balancují na hraně příliš dlouho.
Odpovědět
ZK

Zan K.

2.2.2023 18:18 Reaguje na Pavel Hanzl
O jiném propojení než s Ázerbájdžánem se nepíše, a ten byl také kdysi v onom CCCP. Takže pokud Rus jej bude chtít obnovit, jak se i o tom někde píše, pak???
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.2.2023 09:06 Reaguje na Zan K.
Azerové jsou chráněnci Turka a Putin je má v paži, potřebuje zmasakrovat Evropu. Ale je to samozřejmě taky labilní zdroj.
Ale článek je o Srbsku a to je na tom dost blbě.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist