https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/cesko-zaostava-v-boji-proti-klimaticke-zmene-chybi-mu-ambice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česko zaostává v boji proti klimatické změně, chybí mu ambice

19.6.2018 00:45 (ČTK)
Neochota snižovat emise skleníkových plynů ze spalování fosilních zdrojů a také chybějící podpora obnovitelných zdrojů mohou podle ekologů za špatné umístění Česka v hodnocení přístupu zemí EU ke klimatické změně. / Ilustrační foto
Neochota snižovat emise skleníkových plynů ze spalování fosilních zdrojů a také chybějící podpora obnovitelných zdrojů mohou podle ekologů za špatné umístění Česka v hodnocení přístupu zemí EU ke klimatické změně. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | cooltour
Neochota snižovat emise skleníkových plynů ze spalování fosilních zdrojů a také chybějící podpora obnovitelných zdrojů mohou podle ekologů za špatné umístění Česka v hodnocení přístupu zemí EU ke klimatické změně. Evropskou zprávu Climate Action Network Europe (CAN), podle které ČR skončila na sdíleném 19. místě, včera okomentovaly ekologické organizace sdružené v české Klimatické koalici.
 

Zpráva zhodnotila země EU z více hledisek, všechna se podílela na výsledném pořadí. Česko zcela propadlo v představení ambicióznějších plánů a strategií, kde získalo podle expertů z CAN hodnocení nula procent. Podobně špatně je na tom i s domácími cíly, které by šly nad rámec těch povinných z EU, kde experti Česku udělili desetiprocentní hodnocení. Nadprůměrně (58 procent) se podle nich daří převádět do legislativy to, co se má vzhledem k životnímu prostředí plnit v roce 2020.

Podle ekologů nevyužívá ČR příležitosti ke snižování emisí skleníkových plynů a k modernizaci energetiky. "Jedná se zejména o výrazné přebytky výroby elektřiny nad spotřebou a také nevyužitý potenciál obnovitelných zdrojů," uvedli. Studie, kterou nedávno provedla pro Česko společnost Energynautics, podle ekologů ukázala, že v roce 2030 můžea ČR fungovat bez velkých uhelných elektráren. Předpokládá to větší využití obnovitelných zdrojů a také zachování nebo rozšíření kapacit pro výrobu energie z jádra.

Experti z CAN posuzovali země podle toho, nakolik se blíží ideálnímu stavu. Nejlépe dopadlo Švédsko, které ideál naplňuje ze 77 procent. Na dalších místech jsou Portugalsko (66 pct) a Francie (65 pct). Česko je spolu s Rumunskem na sdíleném 19. až 20. místě, ideálu se blíží na 33 procent. Nejhůře dopadlo Polsko (16 pct).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

24.6.2018 20:06
Na podporu obnovitelných zdrojů vydáme během 20 let bilion Kč a podle některých je to pořád málo. Není problém spíše v účelnosti vynakládání těchto peněz?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist