https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/cizp-ulozila-za-zniceni-biotopu-a-tuni-v-letech-pokutu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČIŽP uložila za zničení biotopu a tůní v Letech pokutu

31.7.2020 01:41 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Původně byla lokalita určena k rekultivaci a postupně zde vznikaly podmínky pro vzácný biotop. Následnými terénními úpravami na ploše 7,5 hektaru zanikla veškerá vegetace, i tůně, v níž žily silně ohrožené druhy žab.
Původně byla lokalita určena k rekultivaci a postupně zde vznikaly podmínky pro vzácný biotop. Následnými terénními úpravami na ploše 7,5 hektaru zanikla veškerá vegetace, i tůně, v níž žily silně ohrožené druhy žab.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila pokutu 100 000 korun společnosti AKUPI za zásahy v Letech na Písecku. Firma podle ČIŽP terénními úpravami zničila místo, kde žily vzácné druhy. Šlo například o koroptve polní, ťuhýky obecné, cvrčilky slavíkové, bramborníčky černohlavé a hnědé, ještěrky obecné a slepýše křehkého. O pokutě informovala Radka Nastoupilová z ČIŽP.
 

Původně byla lokalita určena k rekultivaci a postupně zde vznikaly podmínky pro vzácný biotop. Následnými terénními úpravami na ploše 7,5 hektaru zanikla veškerá vegetace, i tůně, v níž žily silně ohrožené druhy žab, jako jsou kuňka obecná, blatnice skvrnitá, rosnička zelená a skokan zelený.

"Zjištění živočichové jsou na seznamu zvláště chráněných druhů především proto, že v krajině ubývá podobných lokalit, které jim poskytují vhodné prostředí pro rozmnožování a shánění potravy. Otevřená plocha s rozvolněnými porosty vegetace a dřevin představovala také charakteristický hnízdní a potravní biotop různých druhů ptáků. Hodnota takto vytvořeného biotopu spočívá zejména v jeho vzácnosti v krajině, kde v dnešní době v drtivé většině převládají plochy zastavěné a intenzivně zemědělsky nebo lesnicky obhospodařované," řekl ředitel českobudějovické ČIŽP Vladimír Jiráček.

Společnost se proti rozhodnutí ČIŽP odvolala k Ministerstvu životního prostředí. To ale její odvolání zamítlo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

31.7.2020 06:29
Postup správný, ale jen 100k?? To mi přijde sakra málo za takto bezohlednou devastaci vzácného kusu krajiny.... to nikoho neodradí to udělat i příště... jen si dají pokutu do kalkulace "projektu" a mají to vyřešeno... takto by to podle mě být rozhodně nemělo.....
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

31.7.2020 10:29
100 000 Kč je směšná pokuta pro firmu která se specializuje na zemní práce, demolice a likvidaci odpadů. Sídlí v Českých Budějovicích, ale práce provádíme po celé republice i na Slovensku.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

2.8.2020 11:08
100 tisíc za nenávratné zničení důležité části přírody je docela směšná věc! Ukazuje, jak moc si jako společnost vážíme přírodních prvků. A také jak absolutně nechápeme, že to, co mizí, je nenávratné a je toho denně spousta...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist