https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/ctyri-stredoevropske-plynarenske-spolecnosti-chteji-vybudovat-vodikovou-dalnici-napric-stredni-evropou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čtyři středoevropské plynárenské společnosti chtějí vybudovat vodíkovou "dálnici" napříč střední Evropou

23.9.2021 14:14 | PRAHA (Ekolist.cz)
Středoevropský vodíkový koridor, tak se jmenuje společná iniciativa plynárenských společností, která má vést k rozvoji vodíkové "dálnice" ve střední Evropě. Počítá s tím, že v budoucnu se na Ukrajině bude produkovat vodík, který bude potřeba dopravit přes Slovensko a Českou republiku do oblastí očekávané silné poptávky v Německu a EU. Informuje o tom slovenský provozovatel přenosové soustavy plynu Eustream, Provozovatel plynárenské přenosové soustavy Ukrajiny (Gas TSO of Ukraine), český provozovatel přenosové soustavy plynu NET4GAS a německý provozovatel přenosové soustavy plynu OGE.
 

„Zemní plyn zůstane důležitým zdrojem energie a významným prvkem dekarbonizace i v příštích dvou desetiletích. Přesto je pravděpodobné, že vodík bude kolem roku 2050 hrát významnou roli, protože tehdy by měly evropské ekonomiky dosáhnout uhlíkové neutrality," říká Pawel Stanczak, náměstek generálního ředitele pro rozvoj a transformaci Provozovatele plynárenské přenosové soustavy Ukrajiny. Podle něho je už dnes potřeba začít zkoumat možnosti přepravy. Vodík je podle něho slibnou technologií, která je momentálně v rané fázi zavádění ve větším měřítku. "Partnerství se sousedními provozovateli přenosových soustav by mohlo přinést velké synergie pro rozvoj ‚zeleného‘ vodíku,“ míní Pawel Stanczak.

Slovensko a Česká republika provozují rozsáhlý plynovodní koridor spojující Ukrajinu s evropskými oblastmi poptávky. Slovenský, český i německý plynovodní systém lze k přepravě vodíku využít. „Náš robustní přenosový systém by nabídl flexibilní a velmi nákladově efektivní způsob přepravy zelené energie dále na trhy EU. Jsme odhodláni připravit naši infrastrukturu na přenos vodíku a tím výrazně přispět k cílům EU v oblasti dekarbonizace,“ vysvětluje Rastislav Ňukovič, generální ředitel společnosti Eustream.

Plynárenské společnosti očekávají, že v Evropě bude hlavní oblastí vodíkové poptávky Německo. Dovoz značného množství vodíku bude podle nich nezbytný pro uspokojení předpokládané německé spotřeby.

Iniciátoři projektu se domnívají, že Středoevropský vodíkový koridor lze vytvořit částečným opětovným využitím stávající plynárenské infrastruktury v kombinaci s cílenými investicemi do nových specializovaných vodíkových potrubí a kompresorových stanic. To umožní přepravu vodíku na dlouhé vzdálenosti za přijatelnou cenu.

Partneři začali zkoumat technickou proveditelnost vytvoření Středoevropského vodíkového koridoru pro denní přepravu až 120 GWh čistého vodíku z Ukrajiny do Německa do roku 2030. „I když jsou tyto technické studie velmi složité, jsme přesvědčeni, že díky silnému mezinárodnímu partnerství budeme mít první výsledky o proveditelnosti, kapacitě a nákladech na takovou přepravu vodíku již v příštím roce,“ doplňuje Andreas Rau, výkonný ředitel společnosti NET4GAS.

„Mezinárodní vodíková síť je pro budoucí evropský trh nezbytná. Středoevropský vodíkový koridor je důležitým krokem na této cestě, protože nabízí možnost dodávat značné množství vodíku do německých průmyslových center již od roku 2030,“ uzavírá Jörg Bergmann, generální ředitel společnosti OGE, a dodává: „Jedna věc je jistá. Bez širokého využívání vodíku spolu s obnovitelnými zdroji energie nebudeme schopni dosáhnout našich klimatických cílů pro roky 2030 a 2050.“


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

23.9.2021 14:25
To je přece zcela nesmyslný nápad!!
Proč někam tahat tisíce kilomerů vodík, když si ho Němčouři můžou vyrobit sami?? Mají daleko více větru, než celá Ukrajina!!
Navíc jsou technologicky úplně jinde a elktrolyzéry taky vyrábí oni a ne Ukroši.
Odpovědět
ig

23.9.2021 18:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Copak pořád nic nechápete? Na Ukrajině se bude vyrábět ze zemního plynu, případně z uhlí (samozřejmě s méně než 50% účinností) a posílat jako čisté palivo do EU. Elektrolýzou ho nikdo nebude vyrábět ani náhodou, protože to je tak na pytel technologie, že to dělá leda pár sosačů dotací nebo energetických společností jako demo.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.9.2021 13:13 Reaguje na
úvaze se nedivím a určitě se tak děje...Němci nejsou žádní lidumilové a vždy ví, proč to dělají. Trpět naivitou nejde do nekonečna, zase si z nás udělají dopravní pás pro ty jejich výmysly
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.9.2021 13:10 Reaguje na Pavel Hanzl
už někdo někdy viděl Němce, který by myslel taky na někoho jiného, než na sebe a na to, jak vydrbat peníze z druhých? nebuďme směšní.
Odpovědět
kk

karel krasensky

23.9.2021 16:04
Tak jsme se zasmali ekoliste a ted už vážně
Odpovědět
RV

Richard Vacek

23.9.2021 16:18
A Ukrajina ho bude vyrábět ze zemního plynu?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.9.2021 17:43
Zbývá drobnost - z čeho hodlá Ukrajina H2 vyrobit ? Buď z fosilních paliv nebo elektrolýzou vody. Když voda, kde sežene dostatek el. energie ?

Celkem výroba 183 TWh , z toho 8 TWh bylo vyvezeno do Evropy; 88 TWh z jaderné energie, 71 TWh z uhlí, 13 TWh ze zemního plynu a 9 TWh z vodních elektráren.
Na Donbas může zapomenout -konfliktní oblast pod ruským vlivem.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.9.2021 13:15 Reaguje na Miroslav Vinkler
Němci přemýšlí dopředu, stejně jako když kolonizovali ČR nejrůznějšími řetězci, zainvestovali infrastrukturu a teď za babku k nám dováží zboží a tady třikrát dráž prodávají...přičemž mají takovou ekonomickou sílu, že zlikvidují i místní podnikání a místní zaměstnanost.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

28.9.2021 16:39 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Winklere, pro srovnání spotřeba ropy v Německu je 2 045 000 barelů denne, barel ropy dá energii 1,72 MWh rok má 365 dní, takže jen z ropy má Německo 1283 TWh energie ročně.
Odpovědět
TK

Tomas K

23.9.2021 22:30
Dost pochybuju o účinnosti výroby z přebytků OZE v těchto šířkách, navíc pro ztrátovou elektrolýzu. Sotva mi to v létě nahřeje bazén. Tohle mělo být na Sahaře, byl k tomu kdysi projekt Desertec. Jenže to by ještě o pár desetiletí dřív jistý maršál Rommel musel umět více bojovat než utíkat a "konečně vyřešit" ty ručníkáře.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

24.9.2021 12:14 Reaguje na Tomas K
Vy toho o válce asi moc nevíte, že? Maršál Rommel měl proti sobě desetinásobnou přesilu, přerušené zásobovací trasy přes středozemní moře a ve svých řadách desetitisíce italských gigolů zakopávajících o vlastní bagančata. Naopak předvedl, že rychlostí, lstí, a taktickou genialitou lze i s velmi malým kašpárkem zahrát velké divadlo
Odpovědět
va

vaber

24.9.2021 08:13
Evropa již brzy poruči větru dešti , bude všeho dost , přijde udržitelý rozvoj a každý dostane podle potřeb, jak se říkávalo , což je vlastně reálný komunizmus
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.9.2021 21:52 Reaguje na vaber
Proč pořád plkáte takové pitomosti? To má být nějak směšné, nebo jaké? EU má z OZE už polovinu roční spotřeby elektřiny, ni tohle nevíte??
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

28.9.2021 17:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle, za rok 2020 vyrobily OZE v Evropě 710 TWh
energie, z čehož je 125 TWh ze solárů, 365 TWh z větrníků, 168 TWh z biomasy, 14,31 z biopaliv, zbytek je hydro a ostaní. Naproti tomu EU spotřebovala 9 774 000 barelů ropy denně, tedy za rok 2020 celkem 3 567 500 000 barelů. Jeden barel ropy představuje energii 1,72 MWh tedy JEN z ropy má Evropa 6136 RWH, to je více, než 8,5 krát více. Zemní plyn je odpovědný za 3800 TWh energie, a uhlí 1641 TWh - celkem tedy fosilní zdroje 11 577 TWh. Jaderné zdroje 687,9 TWh. Celková spotřeba energií v EU je tedy spotřeba energií v EU - 12579 TWh. Z toho oze pokryly 710 TWh. To není mnoho, že??? Vyjádřeno procentuálně, je to 5,5 procenta - blbé, co???
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist