https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/do-botanicke-zahrady-u-stredni-skoly-na-praze-9-je-volny-vstup-i-pres-prazdniny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do botanické zahrady u střední školy na Praze 9 je volný vstup i přes prázdniny

3.7.2020 10:23 | PRAHA (ČTK)
Areál botanické zahrady slouží pro výuku odborné praxe zahradnických oborů. I o prázdninách se o ni starají učni a tak tomu bude i letos.
Areál botanické zahrady slouží pro výuku odborné praxe zahradnických oborů. I o prázdninách se o ni starají učni a tak tomu bude i letos.
Foto | Kotivalo / Wikimedia Commons
V Botanické zahradě při Střední odborné škole Jarov v Praze 9 je nyní proti loňskému roku vyšší návštěvnost. Zahrada má otevřeno i přes prázdniny a vstup pro návštěvníky je zdarma. O rostliny se tam starají žáci školy. Dobu, kdy byla zahrada kvůli koronakrizi zavřená, využili k úpravám. ČTK to řekl ředitel Střední odborné školy Jarov Miloslav Janeček.
 

"Podle pozorování v zahradě je zájem nyní mnohem vyšší. Zvýšení přisuzuji většímu zájmu o zeleň a také vzniku mimopracovního času pro poznávání okolí," uvedl Janeček s tím, že přesná statistika není k dispozici. "Návštěvnost neevidujeme, protože neprodáváme vstupenky, veřejnost má vstup do naší botanické zahrady zdarma," dodal.

Areál botanické zahrady slouží pro výuku odborné praxe zahradnických oborů. I o prázdninách se o ni starají učni a tak tomu bude i letos, uvedl Janeček. V době uzavření školy kvůli zamezení šíření koronaviru se o zahradu starali pouze zaměstnanci školy. Žáci se učili distanční formou.

Nepřítomnost návštěvníků v minulých měsících, způsobené uzavřením botanických zahrad vládním nařízením, využili k úpravám areálu zahrady. Pracovalo se na stavbě nové opěrné zdi podél ulice Pod Táborem a pokračovala sanace starých uzavřených skleníků. V plánu je podle Janečka rekonstrukce infrastruktur celého území. Ta je nyní ve fázi přípravy. Cílem je Botanickou zahradu více otevřít veřejnosti.

Botanická zahrada v Praze 9 vznikla v roce 1991 na území parku z roku 1920, který založil zahradní architekt František Thomayer. Její součástí jsou skleníky na svahu kopce Tábor, které pocházejí ze stejné doby. Od roku 2011 tu fungují moderní tropické a subtropické skleníky. Zahrada soustřeďuje rostlinné sbírky, v nichž je asi 5000 druhů rostlin.

Pro návštěvníky je zahrada otevřena celoročně. Od května do října denně od 9 do 18 hodin, od listopadu do dubna v pracovní dny od 9 do 17 hodin.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist