https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/do-karibiku-dorazil-pres-atlantik-pisecny-prach-ze-sahary
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do Karibiku dorazil přes Atlantik písečný prach ze Sahary

22.6.2020 04:45 | CARACAS (ČTK)
Saharský písek postupuje přes Atlantský oceán
Saharský písek postupuje přes Atlantský oceán
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na ostrovy v Karibiku v neděli dorazil přes Atlantik obrovský oblak písečným prachem ze Sahary, který by se podle meteorologů v úterý mohl dostat na jih Spojených států. Informoval o tom server deníku Daily Mail, který k tomu zveřejnil i satelitní snímky amerického Národního úřadu pro oceán a ovzduší (NOAA).

 

Saharský písek v ovzduší může podle Daily Mail sice vytvářet krásně zbarvené západy slunce i zpomalit cyklóny během hurikánové sezóny, problémy ale může způsobit lidem s chronickými dýchacími potížemi.

Varovaní vydaly úřady karibských zemí v minulém týdnu nejen pro obyvatele kvůli zdravotním rizikům, ale i pro lodní dopravu. Na ostrově Antigua způsobil prach ze Sahary i špatnou viditelnost v okolí letiště.

Varování vydaly například venezuelské úřady, a to zejména pro regiony na karibském pobřeží. Rovněž ministerstva zdravotnictví Barbadosu či Trinidadu a Tobaga varovala obyvatele, kteří mají dýchací problémy, aby raději nevycházeli ven, či měli u sebe své léky.

Podle NOAA se už ve východním Atlantiku zformoval další velký oblak s částečky saharského písku. Tento fenomén je podle Daily Mail obvyklý od konce jara do začátku podzimu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Martin Černý

22.6.2020 13:02
Tak by bylo spíš divné, kdyby nedorazil. Neboli to se děje v určité (a nemalé) míře pořád a fosfor ze saharského písku mohutně dotuje nejen Karibik, ale i sever Amazonie. NASA na to má pěknou animaci: https://www.nasa.gov/content/goddard/nasa-satellite-reveals-how-much-saharan-dust-feeds-amazon-s-plants.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist