https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/do-lesniho-delnika-na-slovensku-narazil-medved-muz-je-zranen
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do lesního dělníka na Slovensku narazil medvěd, muž je zraněn

4.4.2024 21:56 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zranění hrudníku a páteře a zlomená žebra dnes utrpěl při srážce s medvědem v okrese Liptovský Mikuláš na severu středního Slovenska pětatřicetiletý lesní dělník, uvedla slovenská média. Podobných incidentů s největší slovenskou šelmou bylo v poslední době hlášeno několik.
 

"Záchranáři muže po prvním ošetření převezli do nemocnice v Liptovském Mikuláši," uvedla mluvčí záchranářů Petra Klimešová podle serveru Pravda.sk. "Běžící medvěd narazil do muže na úzké stezce ve svahu s hustým bukovým porostem. Muž po nárazu upadl a utrpěl zranění," řekla Kristína Bocková ze Státní ochrany přírody (ŠOP). Muž podle ní v sebeobraně vypálil tři výstražné výstřely, aby šelmu odehnal. "Medvěd nebyl postřelen," řekla.

Místo incidentu mezitím ve spolupráci s policií prozkoumal zásahový tým pro medvěda hnědého. V blízkosti se žádná obec nenachází, jde o hustý porost vzdálený přibližně 300 metrů od silnice mezi obcemi Liptovské Matiašovce a Huty.

Policie dnes upozornila také na výskyt medvědů u obce Kľačno v okresu Prievidza. Jakkoli zde medvěd nikoho nenapadl, vyzvala k opatrnosti, protože šelmy se začínají probouzet s příchodem teplejšího počasí, a tak by si lidé procházky do přírody měli podle ní raději rozmyslet.

Na výskyt medvědice upozornila podle serveru i obec Vikartovce v Popradském okresu. Před třemi dny hlásili pohyb medvěda i u další obce pod Tatrami, Gánovce.

V poslední březnový den medvěd zaútočil na manželský pár se psem v lokalitě Suchý Hrádok nad obcí Pribylina v okrese Liptovský Mikuláš, muž utrpěl lehčí zranění. Šlo o druhý podobný incident během 48 hodin - v sobotu údajně medvěd zaútočil v okrese Žilina na houbaře, který tvrdí, že na šelmu v sebeobraně vystřelil z krátké palné zbraně. Manželský pár až do příchodu zásahového týmu čekal v nedaleké kolibě, kde se před útočícím medvědem schoval.

ŠOP tehdy uvedla, že početná hlášení o škodách způsobených medvědy či o střetu s těmito zvířaty jsou důsledkem dlouhodobě neřešeného problému. Úřad proto jedná s uživateli loveckých revírů ve vybraných oblastech o společném postupu, při kterém mají být spolehlivě identifikováni problémoví medvědi a v součinnosti s myslivci má být zajištěno jejich případné odstranění.

Soužití lidí a medvědů se stalo na Slovensku politickým tématem. Slovenská vláda chce značně uvolnit podmínky k odstřelu medvědů. Vládní politici kritizovali své předchůdce za příliš smířlivý postup. Nedávno kabinet premiéra Roberta Fica schválil návrh ústavního zákona, který má umožnit plošné odstřely medvědů pohybujících se v okolí měst a vesnic. Pro jeho schválení však bude potřebovat hlasy opozice. Podle největší opoziční strany Progresivní Slovensko návrh zákona není v souladu s unijním právem, které podle strany umožňuje odstřel jen prokazatelně problémových jedinců.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (34)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

4.4.2024 22:25
Divné, útoků medvídků neustává, spíše naopak. Kdepak asi udělali sou...zi ochranáři chybu?
Odpovědět
su

4.4.2024 22:44 Reaguje na Milan Milan
Dovolili aby se v chráněných oblastech kde medvědi žili stavělo více ubytoven, hotelů, rozšiřovali se obytné zóny, dovolilo se mase turistů potulovat se kde se jim zachce - prostě dovolili aby se z těchto oblastí stal lunapark.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

5.4.2024 00:22 Reaguje na
Vy jste opravdu dobrej. Lesníci jako součást "lunaparku". Obyvatelé vesnic a měst jako součást "lunaparku". No a to, že ochranáři povolili mase lidí potulovat se kde se jim zachce, tak to opravdu nemá chybu.
Nejhorší na tom ale je , že toto je teprve začátek. Bude hůř.
Odpovědět
PE

Petr Elias

5.4.2024 08:10
Říkám to neustále! Dejte medvědovi okres Liptovský Mikuláš, jeho územní nárok je zcela legitimní! Takto Slováci akorát přiléváte olej do ohně a prodlužujete konflikt!
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

5.4.2024 08:30 Reaguje na Petr Elias
To jo. Dobrá rada nad zlato. Hlavně když Slovákům radí ohledně medvědů čecháček co viděl medvěda tak akorát na obrázku či v ZOO.
Co uděláte s medvědy ze sousedních okresů, Sestěhujete je?
Odpovědět
PE

Petr Elias

5.4.2024 08:48 Reaguje na Jarek Schindler
To bude záležet na nich. Pokud budou chtít zůstat v aktuálním územním rozložení, tak mohou. Pokud ale budou chtít samostatnost a připojení ke svým bratrům v Liptovském Mikuláši, tak se okolí musí řídit jejich vůlí a jejich územní nárok bude oprávněný a Slováci jim v tom nesmí bránit.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.4.2024 09:00 Reaguje na Petr Elias

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
PE

Petr Elias

5.4.2024 09:14 Reaguje na Břetislav Machaček

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.4.2024 16:26 Reaguje na Břetislav Machaček
Na takové "moudro" jsem nemohl ani reagovat jinak,
pokud nechci být vulgární.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

5.4.2024 22:06 Reaguje na Petr Elias
:-)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.4.2024 09:43
Upřesnění informace. Jednalo se o medvěda, který uprchl z místního cirkusu a lesního dělníka porazil, když po pěšině jel na motorce. Poraněný dělník celou záležitost vylíčil zasahujícím záchranářům, nicméně poté, kdy jej hodlali odvézt do nejbližší psychiatrické léčebny, na poslední chvíli výpověď výrazně pozměnil.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

5.4.2024 09:50 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jo, to dává smysl.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.4.2024 10:03 Reaguje na Jarek Schindler
Jedná se o ověřenou informaci agentury JPP.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

5.4.2024 22:08 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Na té motorce jel dělník nebo medvěd?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.4.2024 08:42 Reaguje na Majka Kletečková
Zkuste si ten můj příspěvek přečíst ještě jednou. Třeba to dojde.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

6.4.2024 20:57 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nedošlo.
Odpovědět
Sl

Slovan

5.4.2024 10:21
Řešil bych jen ten okres Liptovský Mikuláš. Ono se to totiž děje snad jenom tam. Pro klid všech by tam nějaká regulace asi měla proběhnout.
Bohužel se ale místo věcných návrhů snesla ze strany vlády jen jejich klasická extrémní masírka. Střílet medvědy 500 metrů od obcí ano, ale zakázat zároveň vnadiště ve stejné vzdálenosti, aby to tam ta zvířata nelákalo už né?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.4.2024 15:36 Reaguje na Slovan
Tohle dává smysl. V Americe kdysi dělali na medvědy safari, kdy je lákali na krmeliště a pak tam vozili turisty. Bohužel se to vyvinulo tak, že rozmazlení medvědi si pak odmítali hledat potravu v lese, stali se agresivní a v důsledku se musely tisícě těchto medvědů vystřílet.
Odpovědět
Sl

Slovan

6.4.2024 11:44 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
No ale tohle bohužel nikdo z mysliveckých spolků, natož z vládní SNS nebo Fica, nechce slyšet. Místo toho se řeší maximálně půlka problému.
Když zmiňujete USA, tak ti tam mají statisíce medvědů (hlavně tedy baribalů, což je sice menší druh, ale ani není malý). Také se to sem tam stane, že medvěd člověka napadne a to i přesto, že jsou každoročně loveni. Nicméně oni je k těm obydleným oblastem nijak nelákají, naopak. V těch oblastech jsou mnohem zabezpečenější popelnice, v kempech je lidem neustále připomínáno, ať mají bezpečně uložené potraviny apod. - no a na Slovensku mají tisíce vnadišť často hned u vesnic…
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.4.2024 15:55 Reaguje na Slovan
Psal jsem o situaci v USA zhruba před 40 léty. Od té doby se situace změnila.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

5.4.2024 16:24 Reaguje na Slovan
No já bych zase řekl, že to začíná být problém velké části Slovenska. Vysoké a Nízké Tatry, Malá a Velká fatra, Strážovské vrchy, Polana atd. A ano, souhlasím , že střílet medvědy jen v blízkosti obcí je nesmysl který problém neřeší a nevyřeší.
Místo zásahového týmu a jiných ochranářských nesmyslů, ( Co ochranáři vlastně navrhují a sami umí ? Nic jen ochranu na věčné časy. Tedy až za hrob .) je jediným smysluplným řešením obnovit lov medvědů. Místo toho aby se do problému medvěd rvaly peníze horem dolem tak ten lov naopak zaručí nemalý příjem.
Samozřejmě, ochranářské zdůvodnění proč se medvěd začal čím dál tím častěji vyskytovat v obydlených oblastech je polovnické vnadisko. Zajímavé, že se vnadilo i před lety a nikdo s medvědem v obcích neměl problém. Najednou je vnadisko hlavní příčina. Při tom je to ochranářský nesmysl.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

5.4.2024 19:05 Reaguje na Slovan
Nechápem o čom tu diskutujete. Dovezte si do Českej republiky niekoľko 100, najlepšie 1000 medveďov a potom to skúste riešiť.
Odpovědět
Sl

Slovan

6.4.2024 12:19 Reaguje na Vladimir Mertan
Klidně je dovezte, pokud k tomu máte pravomoc. Jinak nechápu o čom tu diskutujete.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

7.4.2024 14:18 Reaguje na Slovan
Jo a budou zase manévry jaké byly ohledně jednoho medvěda na zlínsku.
Odpovědět
JO

Jarka O.

6.4.2024 15:41 Reaguje na Vladimir Mertan
Chovy ovcí v medvědích oblastech asi nejsou žádná radost. Ale medvědí pečeně je dobrá, takže medvěd je řešitelný :-)
Odpovědět
DA

DAG

6.4.2024 06:21 Reaguje na Slovan
Klasicky od zdi ke zdi. Mnohokrát jsem tady psal, že totální ochrana a nekritické upřednostňování šelem před potřebami a bezpečností lidí, se obrátí proti samotným šelmám.
Měli by to rychle řešit, protože jak se všeobecné mínění otočí proti medvědům, tak dav si bude žádat radikální řešení, zbytek většiny bude mlčící, politici rádi ukážou rázné řešení a bude medvědí masakr.
Odpovědět
Sl

Slovan

6.4.2024 11:57 Reaguje na DAG
Tady jde o to, že se řeší odstřel, ale vyložená lákadla, která je k těm vesnicím přitahují už ne. Ptám se proč? Pokud mají mít dost sebereflexe ochranáři, proč ne tamní myslivci? Zjednodušování problémů je vždy špatnou cestou. Problémy s medvědy byli i v dobách, kdy byl odlov povolen. Také byli ve vesnicích, také byl napaden člověk, také se z toho jednu dobu udělala mediální senzace. Pokud je problém v okrese Liptovský Mikuláš (fakt to slyším snad vždy), ať se regulace udělá nyní pouze tam (jak píšu pro klid všem), a pak se vypracuje něco rozumného. Chcete odlov medvědů 500m od obce? Tak k tomu tedy přidejte i zákaz vnadišť , která tam ty medvědy lákají, protože jinak to postrádá jakýkoli smysl. Pak si totiž všeobecné mínění může myslet, že chtějí myslivci ty medvědy vystřílet co to jde a aby to měli ulehčený, tak jim tam dají pochoutky, kterým neodolají. To se pak zase může obrátit proti straně druhé.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

7.4.2024 06:28 Reaguje na Slovan
No a já se zase ptám co jsou to ty vyložená lákadla? Odpadky, zahrady s ovocnými stromy a hospodářská zvířata. Nebo snad stále se zvětšující plochy kukuřice a to i v oblastech kde se dříve nepěstovala?
V jednom se shodneme. Zjednodušování problémů je vždy špatnou cestou. No a všichni ti medvědí ochranáři zjednoduší problém na polovnická vnadiště. Dostala se mi do ruky petice neblaze proslulého Lukáča. Mluvíte úplně stejně. Za všechno vždy a všude mohou polovníci. U nás myslivci. Ještě že ty medvědy nemáme.
Ano problém medvěd byl i dříve. Akorát si nevzpomínám, že by se to dříve dávalo do kontextu s krmoviskami. No a hlavně, těch kontaktů bylo podstatně méně. On to není problém pouze okresu Liptovský Mikuláš ale pomalu celého středního Slovenska a poukazování na polovnické krmoviska je jen zastírací manévr ochranářů. Důvod je jasný. Počet medvědů převyšuje kapacitu prostředí a vyhání je do blízkosti člověka. Proč se po vesnicích neprocházejí dvěstě, třista kiloví samci?
Jinak proč ne. Ať se krmoviska zakáží. Jen se potom nedivte, že je přemnožená černá a přijměte za to svůj díl odpovědnosti. Zákazem krmovisek pouze ztížíte polovníkům již tak těžký lov.
Odpovědět
Sl

Slovan

7.4.2024 08:31 Reaguje na Jarek Schindler
Koukám, že semnou prostě chcete za každou cenu diskutovat.
Inu, pokud na problém vnadišť neupozorní ochranáři, tak by to udělal kdo? Myslivci asi těžko. Ficova banda také ne. Chcete pouze reakci, ale nechcete už žádnou prevenci. A dokud v návrzích nebude i tohle, tedy prevence, pak Ficovci s podporou ochranářů zkrátka počítat nemohou. Což je ale radikálům ze SNS úplně u prdele, protože by pak neměli volební téma. Místo toho si prosadí “návrh ústavního zákona”, který je v současném parlamentu bez šance na projití a obviní ty, kteří nebudou souhlasit.
Proč neřeknou o kolik chtějí medvědí populaci snížit? Chtějí je úplně vystřílet, chtějí to snížit na 100 kusů, nebo na 500, 1000? Prostě nic, žádný plán co by se dělo, pokud by se odlov povolil.
Takže zakázat krmoviště těch 500 metrů od obydlí vidím jako první a nejlogičtější krok, který mohou podpořit všichni a hned.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

7.4.2024 14:09 Reaguje na Slovan
No, zrovna s vámi a za každou cenu? To opravdu ne. Reaguji pouze na jednostranné nesmysly a polopravdy ať to píše kdokoliv.
Tak znovu. Kdy začal problém s vnadišti a proč s tím nebyl problém už dříve? Nebo snad chcete tvrdit že dříve ty vnadiště nebyly?
Politiku bych do toho netahal. Problém zpolitizovala předchozí vláda a mě opravdu mrzí, že se toho tak úspěšně chytl Fico a spol. Jo když jedni nic nedělají a problém pouze banalizují tak je těžké se potom něčemu divit. Můj názor je, že nějaký " zásahový medvědí tým je věc neřešící předražený nesmysl a medvěd by měl mít stejný management jako ostatní zvěř.
Jinak proč jdou cestou ústavního zákona celkem slušně vysvětlil jejich nynější ministr ŽP. Ona ta bývalá vláda si něco dřív prosadila a toto je pouze reakce na to dřív prosazené. Nesmysl, je to ale pouze reakce na předchozí nesmysl.
Proč ochranáři neřeknou kolik medvědů chtějí a kde všude je chtějí? Toto je zásadní problém ochrany čehokoliv. Sami neřeknou počty ale vědí, že polovníci chtějí vyhubit medvědy do jednoho. Řekl už nějaký ochranář co se bude dít pokud stavy chráněné zvěře přerostou přes míru a jaká je vlastně ta míra? Času na to vše měli dost. To samé je i u nás.
Polovníci jasně deklarovali udržitelnou populaci kolem 800 až 1000 medvědů . O tom nic nevíte? Samozřejmě pokud se má něco lovit tak ocranář vidí pouze vybití do posledního. Vše mimo tím je asi pod vaši rozlišovací schopnost.
Jinak na tom Slovensku musí být všechny krmoviska evidovány a je na to aplikace pro všechny občany. Otázka je proč musí vědět ochranář či turista z Bratislavy kde si vnadí v Horní Dolní. No asi aby se jim ty krmioviska a posedy lépe ničili a přitom nemuseli ztrácet čas jejich hledáním. Mají tam povoleno kilo denně. Kolik medvědů to asi přitáhne? No a i umístění těch vnadisk musí mít nějaký smysl. Řídit se pouze vzdáleností od dědiny?
První a nejlogičtější krok je přijít s jasnýmy počty a lokalitami kde medvědy chtějí.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

5.4.2024 18:10
Je to hodně divné. Dělník vystřelil tři rány z palné zbraně. Kdy? Bylo to poté, kdy ho běžící medvěd údajně smetl a on ležel na zemi? Proč střílel, když medvěd utíkal pryč? Nebo střílel předtím? Jestli ano, tak není divu, že se k smrti vyděšený medvěd dal na útěk. Zdá se, že do lesa tam nosí zbraně už kde kdo. Nevzniká tam náhodou účelová zábava, že se vyhledá medvěd, nejlépe ještě nedospělý, střelbou se vyděsí, a následný jeho úprk se vydává za útok medvěda?
Odpovědět
JM

Josef Mozek

5.4.2024 18:10
Je to hodně divné. Dělník vystřelil tři rány z palné zbraně. Kdy? Bylo to poté, kdy ho běžící medvěd údajně smetl a on ležel na zemi? Proč střílel, když medvěd utíkal pryč? Nebo střílel předtím? Jestli ano, tak není divu, že se k smrti vyděšený medvěd dal na útěk. Zdá se, že do lesa tam nosí zbraně už kde kdo. Nevzniká tam náhodou účelová zábava, že se vyhledá medvěd, nejlépe ještě nedospělý, střelbou se vyděsí, a následný jeho úprk se vydává za útok medvěda?
Odpovědět
JM

Josef Mozek

5.4.2024 18:10
Je to hodně divné. Dělník vystřelil tři rány z palné zbraně. Kdy? Bylo to poté, kdy ho běžící medvěd údajně smetl a on ležel na zemi? Proč střílel, když medvěd utíkal pryč? Nebo střílel předtím? Jestli ano, tak není divu, že se k smrti vyděšený medvěd dal na útěk. Zdá se, že do lesa tam nosí zbraně už kde kdo. Nevzniká tam náhodou účelová zábava, že se vyhledá medvěd, nejlépe ještě nedospělý, střelbou se vyděsí, a následný jeho úprk se vydává za útok medvěda?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.4.2024 11:13
Pro úměrné množství medvědů není jaro obdobím hladu, neboť nalézají mršiny
zvířat v roztávajících lavinách a ve sněhu pod srázy, kde ta zvířata v zimě spadla. Pro takové množství medvědů už mršin není v horách dost a tráva bez sladkých plodů jako v létě a na podzim je mizerná potrava. Je tudíž jasné, že budou hledat kaloričtější potravu v okolí měst, cest, tratí a na
pastvinách s domácími zvířaty. Zlepší se to až s narozením mláďat vysoké, kdy budou mít hojnost bezbranné kořisti. Pokud se to přepískne s množstvím predátorů, kterým schází přirozená potrava, tak se s nimi budou lidé potkávat stále častěji. To je jednoduchá rovnice, kde musí být množství predátorů v rovnováze s kořistí, což někteří nedokážou pochopit a nutí hladové predátory ztrácet plachost a jít za potravou k lidem. A bude
hůře, pokud se do společnosti nevrátí zdravý rozum regulující množství
predátorů úměrně k množství kořisti. Pak je tu ale i možnost nabídnout
jako potravu ochranáře, aby potvrdili názory o plachosti a neškodnosti
šelem.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist