https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/domazlice-maji-fond-na-vykupovani-lesnich-pozemku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Domažlice mají fond na vykupování lesních pozemků

15.1.2021 00:58 | DOMAŽLICE (ČTK)
Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Foto | Faragas / Wikimedia Commons
Domažlice zřídily od ledna nový peněžní Fond pro obnovu lesa. Vloží do něj necelých pět milionů korun, které poslouží k případnému vykupování lesních pozemků od menších vlastníků. Peníze, které město vložilo do fondu, získalo jako náhradu za pokácené městské stromy kvůli připravované stavbě obchvatu Babylonu, řekl ČTK starosta Zdeněk Novák (Sdružení pro město Domažlice).
 

"Obdrželi jsme peníze jako náhradu provozní škody v souvislosti s plánovaným obchvatem Babylonu, jehož výstavba se razantně dotkne našich lesů. Proběhne v nich velké kácení. Naší filozofií je, aby se tyto peníze nevydaly na jiný účel a aby se lesní fond, o který jsme tímto zásahem přišli, podařil doplnit," řekl starosta. Občas se totiž stává, že městu drobní vlastníci lesních pozemků nabídnou ke koupi lesy. "Pokud to bude výhodné a případně, kdyby sousedily s našimi lesy, prováděli bychom tyto nákupy právě z tohoto fondu a ztrátu na lesním fondu bychom tak mohli alespoň částečně nahradit," uvedl starosta.

Domažlice dostaly za stavbou dotčené lesní pozemky 4,89 milionu korun. Lesy a rybníky ve vlastnictví města obhospodařují Domažlické městské lesy. V pěti hájenských úsecích se starají o více než 3770 hektarů lesa.

Obchvat Babylonu na silnici první třídy, která je hlavním tahem k hraničnímu přechodu Folmava, je dlouho diskutovaná stavba. Po silnici nyní přejeden přes obce denně kolem 8200 automobilů. Obchvat o délce 5,65 kilometru má odklonit veškerou dopravu z obce. Náklady Ředitelství silnic a dálnic předběžně odhaduje na víc než 700 milionů korun bez DPH. Letos by měl podle plánů investor na stavbu získat územní rozhodnutí a stavební povolení, se zahájením stavby se počítá v roce 2023.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

15.1.2021 07:18
Takový alibismus..... tak ono jde jen o to, aby město disponovalo "stejným počtem stromů"???

Nemělo by jít náhodou spíš o to, aby se stromů kácelo co nejméně a pokud se někde opravdu musí kácet, tak by se místo toho mělo někde zase les založit, aby se bilance biomasy schopné zachytávat uhlík a podporovat biodiverzitu, zachytávání vody, atd. nedostala do záporných čísel??? A tím nemyslím vysadit v řádku smrky....

Jako pokud by šlo městu o to koupit někde nepřírodní plantáž např. smrku a z peněz z fondu jí převést na opravdový les s pozitivními funkcemi, tak prosím, to by se dalo považovat za kompenzaci, ale to jsem se v článku nedočetl....

To je divná země ta ČR....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist