https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/drony-objevily-rano-v-ceskem-svycarsku-sedm-mist-se-zvysenou-teplotou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Drony objevily ráno v Českém Švýcarsku sedm míst se zvýšenou teplotou

14.8.2022 15:20 | HŘENSKO (ČTK)
Nestandardně teplá místa odhalily drony nejen v oblasti Pravčické brány a Gabrieliny stezky, ale také v oblasti Stříbrného hřebenu.
Nestandardně teplá místa odhalily drony nejen v oblasti Pravčické brány a Gabrieliny stezky, ale také v oblasti Stříbrného hřebenu.
Foto | Václav Sojka / Národní park České Švýcarsko
V národním parku České Švýcarsko byl v noci klid, ráno drony při kontrole objevily šest míst se zvýšenou teplotou v okolí Pravčické brány a jedno v oblasti Gabrieliny stezky, nikde ale nehoří. Průjezdná je od soboty silnice 62 do Hřenska, dál do Německa směrem na Bad Schandau ale motoristé neprojedou. Hraniční přechod do Německa zůstává zavřený, na německé straně dohašují, uzavřená je i cesta po Labi, řekla ČTK policejní mluvčí Ilona Gazdošová. Zavřený podle ní zůstane přechod nejméně do pondělí.
 

Podle mluvčího Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Milana Rudolfa ráno provedla armáda s drony letecký průzkum oblasti. Nestandardně teplá místa odhalily drony nejen v oblasti Pravčické brány a Gabrieliny stezky, ale také v oblasti Stříbrného hřebenu. "Jak budeme mít možnost využít vrtulníky z Německa, tak je využijeme. Oni ve chvílích, kdy se budou moci vzdálit ze svého požářiště v Německu, tak nám sem zalítnou," doplnil Rudolf.

V oblasti stále dohlíží 27 profesionálních a dobrovolných jednotek. "Během dne se počítá s jejich výměnou, a to jak v případě dobrovolných, tak u profesionálních hasičů. Dochází k rotaci, hasiči jsou unavení, nachodí pěšky spoustu kilometrů v tom těžko přístupném terénu, tak je zkrátka střídáme, aby nebyli přetížení," doplnil Rudolf. Hasiči podle něj místa označená drony prověřují po zemi na čtyřkolkách, ale hlavně pěšky, vybaveni vaky s vodou místa rozhrabávají a prolévají.

Požár v Českém Švýcarsku uhasili hasiči v pátek a po 20 dnech předali poslední uhašené místo správě národního parku. Nejrozsáhlejší lesní požár v České republice se rozhořel v neděli 24. července. Skrytá ohniska, která se stále mohou objevovat, hlídají dobrovolní hasiči, na místě jich zůstává přes 70 s 35 kusy techniky. V Mezní Louce vznikla také prozatímní hasičská stanice, kde je 40 profesionálních hasičů. Zůstat by tam měli asi do konce srpna. Vlastní požární hlídky zřídila i správa parku.

Od sobotního rána se mohou do evakuované obce Hřensko a jejích částí Mezná a Mezní Louky vracet místní, nutná je ale povolenka. V sobotu jich vydal starosta Hřenska Zdeněk Pánek (NEZ) zhruba 60. "Dnes o ně požádali další čtyři lidé, nikdo další se zatím neozval," řekl dopoledne ČTK starosta. V oblasti Mezné a Mezní Louky je podle něj asi 80 domů, dvě třetiny z nich obývají chalupáři. Silnice mezi Hřenskem a Mezní Loukou, kterou by za běžných podmínek lidé k návratu využili, ale zůstává zavřená, jsou tam nebezpečné stromy a vozovka je poškozená těžkou technikou hasičů. Vracejí se proto přes Vysokou Lípu.

Turisté se do osad a západní části parku nedostanou, ministerstvo životního prostředí prodloužilo v pátek omezení vstupu do národního parku České Švýcarsko až do konce prázdnin. Přes noc je park zcela zavřený, od 21:00 do ranních 6:00 je tam vstup zakázán.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

14.8.2022 15:50
Doutnat to bude zřejmě ještě nějaký týden. Je to třeba monitorovat a případná ohniska hasit. V souvislosti s tím mě napadá -ten oheň přeskočil i na saskou stranu. Nabídl náš stát sousedům nějakou pomoc, případně jednalo se už o nějaké formě kompenzace? Jako viníci bychom se měli chovat trošku aktivněji.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.8.2022 15:57 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ono se zatím přesně neví, kdo si tam hrál se sirkama, byli v místech vzniku vidět i sousedi. Nakonec asi veškeré náklady uhradí EU:-)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist