https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/elektrina-se-v-listopadu-i-prosinci-nejvice-vyrabela-z-hnedeho-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Elektřina se v listopadu i prosinci nejvíce vyráběla z hnědého uhlí

27.1.2022 14:31 (ČTK)
Chvaletice, Počerady a Kladno v prosinci dohromady vyrobily skoro 15 procent české elektřiny.
Chvaletice, Počerady a Kladno v prosinci dohromady vyrobily skoro 15 procent české elektřiny.
Licence | Volné dílo (public domain)
Nejvíce elektřiny v Česku se loni v listopadu i prosinci vyrábělo z hnědého uhlí. V prosinci 2021 činil podíl hnědého uhlí na celkové výrobě elektřiny 41,2 procenta a v listopadu 38,8 procenta. Na druhém místě byly jaderné elektrárny, které se na celkové výrobě elektřiny v tuzemsku podílely v prosinci z 33,9 procenta a v listopadu z 35,5 procenta. S odkazem na interaktivní modul oborového webu oEnergetice.cz to ČTK řekl mediální zástupce energetické skupiny Sev.en Energy Petr Dušek. Zdroje Sev.en Energy vyrobily v prosinci dohromady 14,6 procenta české elektřiny.
 

Z provozních dat společnosti Sev.en Energy vyplývá, že Elektrárna Počerady vyrobila v prosinci 581 gigawatthodin (GWh) elektřiny, nejvíce za celý rok a podílela se na celkové výrobě elektřiny v Česku ze 7,6 procenta. Elektrárna Chvaletice vyrobila 464 GWh a podílela se na celkové výrobě z 5,9 procenta, Teplárna Kladno vyrobila 67 GWh, tedy 0,9 procenta celkové elektřiny v ČR. Celková výroba elektřiny v ČR byla v prosinci 7638 GWh.

"Že energetika prožila opravdu perný prosinec, o tom svědčí nejen astronomické ceny na denním trhu zejména těsně před Vánoci a téměř devadesátiprocentní podíl klasických zdrojů na výrobě elektřiny, ale také provozní data z našich uhelných elektráren. Chvaletice, Počerady a Kladno v prosinci dohromady vyrobily skoro 15 procent české elektřiny. A s příchodem chladnějšího počasí začíná být zajímavý i letošní leden," řekl ČTK Dušek. Kromě hnědouhelných a jaderných elektráren se v prosinci na celkové výrobě z klasických zdrojů podílel ještě téměř 11 procenty plyn.

Například Elektrárna Chvaletice vyráběla v lednu šest dní v kuse se všemi bloky na téměř či zcela plný výkon. "Důvod je velmi prostý, spotřeba je v tomto období hlavně kvůli vytápění rekordní a na počasí závislé zdroje produkují kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám minimum elektřiny. Podstata je v tom, že i kdybychom v Česku měli k dispozici několikanásobně vyšší instalovaný výkon obnovitelných zdrojů energie, v tomto období, kdy příliš nesvítí slunce a nefouká vítr, by to pokrytí spotřeby stejně příliš nepomohlo a museli bychom se rovněž spoléhat na klasické zdroje - na jádro, uhlí či plyn," uvedl Dušek.

V loňském prosinci vyrobily větrné a solární zdroje 0,9 procenta, respektive 0,5 procenta celkové elektřiny v ČR. Například v červnu se solární elektrárny podílely na výrobě z 5,7 procenta, větrné z 0,4 procenta. V loňském červnu vyrobily nejvíce elektřiny jaderné zdroje, a to 40,5 procenta, hnědouhelné elektrárny skončily na druhém místě s podílem 26,9 procenta.

Skupina Sev.en je významným hráčem na energetickém trhu v České republice. Patří do ní hnědouhelné elektrárny Chvaletice a Počerady, Teplárna Kladno, Teplárna Zlín a dva severočeské hnědouhelné lomy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

TK

Tomas K

1.2.2022 09:20
Holt si budeme muset v tomhle období elektřinu kupovat! Uhlí se doufám co nejdříve zavře, nebezpečné jádro dostalo téměř nesplnitelné podmínky pro nové zdroje a plyn bude muset být postupně syntetický, vyrobený z přetoků OZE tam, kde na to jsou podmínky. Je to tak správně a žádný "čezký projaderný pepík" s tím nic nenadělá.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist