https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/emise-sklenikovych-plynu-v-nemecku-loni-klesly-nejvice-od-znovusjednoceni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Emise skleníkových plynů v Německu loni klesly nejvíce od znovusjednocení

18.3.2024 00:57 (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Foto-Rabe / Pixabay
Emise skleníkových plynů v Německu loni klesly o deset procent, což je nejhlubší propad od znovusjednocení země roku 1990. Ekonomika oslabila, zatímco výroba ekologické energie vzrostla. Podle Spolkového úřadu pro životní prostředí (UBA) je země na dobré cestě splnit svůj klimatický cíl pro rok 2030, kdy chce snížit emise oproti roku 1990 o 65 procent.
 

Největší evropská ekonomika loni klesla o 0,3 procenta. Na vině byly vysoké ceny energií a slabá zahraniční poptávka po jejím vývozu.

Německo bylo po desetiletí motorem evropské ekonomiky. Umožňovaly mu to mimo jiné levné dodávky ruského plynu, který Berlín přestal dovážet po invazi Moskvy na Ukrajinu.

Emise z průmyslové výroby v Německu v roce 2023 klesly o 7,7 procenta, uvedl UBA. Samotná průmyslová výroba se v loňském roce snížila pouze o 1,2 procenta, a to navzdory většímu poklesu v energeticky náročných odvětvích, jako je chemický průmysl a kovovýroba, kde výroba klesla o téměř osm, respektive o 5,3 procenta, ukázaly údaje sdružení VCI a BDI.

Ministr pro oblast klimatu a hospodářství Robert Habeck odpovídal na otázku, zda za poklesem emisí nestojí spíše slabší ekonomika, než že by šlo o udržitelný trend. Podle něj byl rok 2023 sice výjimečný a vláda očekává úplné hospodářské oživení, ale další plánovaná opatření prý pomohou dosažený pokrok v množství emisí udržet.

Emise z elektráren se výrazně snížily díky rostoucí výrobě energie z obnovitelných zdrojů. Ta v loňském roce pokrývala téměř 52 procent spotřeby elektřiny.

Ke snížení emisí přispěl také nárůst dovozu elektřiny, včetně elektřiny z francouzských jaderných reaktorů. Pomohl i pokles celkové spotřeby energie o čtyři procenta.

UBA sdělil, že emise v loňském roce klesly na 673 milionů tun, což potvrzuje předběžné odhady. Největší evropská ekonomika se chce do roku 2045 stát uhlíkově neutrální, v současné době je uhlíkově neutrální ze zhruba 46 procent.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.3.2024 09:59
Až se v Německu nebude vyrábět nic, bude gryndýl naplněn, emise minimální.
Úřady práce sice budou praskat ve švech, a státní kasa bude vymetená.
To se ostatně dalo čekat, když se svěří odborná práce ekomagorům.
Odpovědět
Pe

Pepa

18.3.2024 21:45 Reaguje na Miroslav Vinkler
To je zase blábol našeho vsevedouciho politika! Od kdy Hdp německá klesá? Od kdy má Německo problém s nezaměstnanosti?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

19.3.2024 06:45 Reaguje na Pepa
Od té doby co nezadržitelně chudne.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.3.2024 09:59
Až se v Německu nebude vyrábět nic, bude gryndýl naplněn, emise minimální.
Úřady práce sice budou praskat ve švech, a státní kasa bude vymetená.
To se ostatně dalo čekat, když se svěří odborná práce ekomagorům.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist