https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/eurokomisar-schmit-varoval-pred-rustem-energeticke-chudoby-v-evrope
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Eurokomisař Schmit varoval před růstem energetické chudoby v Evropě

18.10.2021 01:26 | BRUSEL (ČTK)
Evropská odborová konfederace (ETUC) minulý měsíc vyjádřila obavy, že více než 2,7 milionu lidí v Evropě si nemůže dovolit dostatečné vytápění svého bydlení, přestože má práci.
Evropská odborová konfederace (ETUC) minulý měsíc vyjádřila obavy, že více než 2,7 milionu lidí v Evropě si nemůže dovolit dostatečné vytápění svého bydlení, přestože má práci.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropský komisař pro pracovní místa a sociální práva Nicolas Schmit varoval, že prudký vzestup cen zemního plynu a elektřiny by mohl vést k růstu energetické chudoby v Evropě. Podle Schmita se již v Evropě s energetickou chudobou potýkají miliony lidí a "tento počet by se mohl ještě zvýšit", napsala agentura DPA.
 

Evropská odborová konfederace (ETUC) minulý měsíc vyjádřila obavy, že více než 2,7 milionu lidí v Evropě si nemůže dovolit dostatečné vytápění svého bydlení, přestože má práci.

Evropská komise podle Schmita sice může členským zemím Evropské unie pomoci omezit dopady nynějších vysokých cen energie na domácnosti, ale je především na vládách jednotlivých zemí, aby tuto situaci řešily.

Evropská komise ve čtvrtek představila návrhy, jak zmírnit dopady rychlého růstu cen energie. Země EU podle ní mohou tento problém řešit finanční podporou či daňovými úlevami pro nejvíce zasažené obyvatele. Úplné zrušení daně z přidané hodnoty (DPH) na elektřinu, jak to zvažuje končící česká vláda, ale komise nepodpořila. Praha by v případě jeho uplatnění porušila daňová pravidla jednotného unijního trhu, za což by jí hrozil postih.

České ministerstvo financí v pátek ČTK sdělilo, že připravuje žádost evropskému výboru pro DPH ohledně snížení, případně zrušení DPH u elektřiny a plynu. Po schválení vládou, která by o tom mohla jednat příští týden, hodlá ministerstvo odeslat žádost výboru. Dopad na veřejné finance by podle ministerstva nebyl zásadní, čtvrtletně je odhadován na jednotky miliard korun. Premiér Andrej Babiš ve středu zopakoval, že chce snížit DPH na energie z 21 procent na nulu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (21)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

18.10.2021 04:56
Tak to už rozum fakt nebere.Evropská unie napřed včetně toho chlapa eurokomisaře tu energo problematickou situaci vytvoří a pak před ní začne varovat.Polopaticky.Praštím vás trubkou po hlavě a pák vám řeknu,dejte si pozor,abych vás nepraštil trubkou po hlavě
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.10.2021 11:15 Reaguje na karel krasensky
Chybí vám tam třetí a čtvrtý díl.

Vytvoří, varuje a ... a pak si jako Pilát umyje ruce, že je to na národních vládách, a aby to byla ta správná prča, tak současně zařízne některá opatření, která by mohla alespoň dočasně těm vládám situaci řešit.

To už fakt RVHP hadr.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.10.2021 07:35
Krásný důkaz absolutní neodbornosti EK ! Místo toho, aby dala hlavní slovo odborníkům a stanovila pouze rámec pro jejich rozhodování, pustila se do práce ,které vůbec nerozumí a výsledek je na světě!
Analogicky stejně jako führer , který odstavil vrchní velení německé branné moci a sám rozhodoval o válečných operacích .
A když 2.května 1945 nad Reichstagem zavlála ruská vlajka, bylo vymalováno.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

18.10.2021 08:01
Jediný, co v Bruseli dovedou ! Už aby je tam ten blackaut srovnal do latě.
Odpovědět
JO

Jarka O.

18.10.2021 09:14
Jojo, varujou, mluví rozumně, pak se kouknou na výplatní pásku a jakási varování jsou zapomenuta. Zbytek je jak Hlava 22. Román, který v záp. Evropě opravdu není známý.
Odpovědět
kk

karel krasensky

18.10.2021 11:57 Reaguje na Jarka O.
Výborná kniha,výborný film
Odpovědět
JO

Jarka O.

18.10.2021 18:11 Reaguje na karel krasensky
Vy mi asi nevěříte, ale v německu a germanských státech je ta knížka opravdu neznámá, ani se o ní neučí ve školách. Zkoušela jsem se o ní kdysi s lidmi v cizině bavit, v nemecku to nešlo, někteří amici a angličani ji znali nebo možná aspoň film. Ten zas neznám já. Vůbec literatura na západě dostává ve škole trochu na zadek, my se učíme, (vlastně ucili) světové autory, oni max.pár vlastních klasiků.
Odpovědět
kk

karel krasensky

18.10.2021 18:20 Reaguje na Jarka O.
Zkusil jsem YT film tam není.Pouze kratký trailer.Stojí za shlednutí
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.10.2021 16:26 Reaguje na Jarka O.
Já to četl na vojně.
Odpovědět
JO

Jarka O.

18.10.2021 18:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy jste na vojně pořád. Já si tipovala,že vás tu po vyhraných volbách už nikdo neuvidí, dostanete prémie a budete převelen jinam, ale spletla jsem se. Za co bojujete teď? Zatím vidím, že dopředu omlouváte chudáčka Fialu.
Odpovědět
ms

19.10.2021 02:19 Reaguje na Jarka O.
A pro vás byl volebním vzorem Babiš, který všechno v Green Dealu od roku 2019 bez námitek podepsal?
Odpovědět
JO

Jarka O.

19.10.2021 08:53 Reaguje na
O gryndýlu se hlavně mlčelo v médiích před tím než byl v Bruseli dohodnut. Až po dohodě se začalo pomalu psát o tom, oč nějak jde. Jestli jsem pochopila, nebyl podpis, není to smlouva, jen nekonkrétní závazek. Začlo se o tom mluvit jako o hotové a dokonce závazné věci. Ta časová posloupnost byla naopak. Demokratická diskuze v parlamentu o tom, jestli to chcem a můžem splnit, nebyla. Jinak, terazky jsou majorem jiní. Ještě se nemluvilo o MZP, jsem zvědavá, kým je zaplácnou, třeba budu vzpomínat na Brabce jako na slušného chlapa, který pracoval. Problémů je dost, jak vyřeší nová vláda Turow? Bez pořádné dohody, nucením Polska k placení pokut nebo dohodou, stihne to tahle vláda ještě vyřešit? To mě zajímá, ne pomluvy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.10.2021 11:21 Reaguje na Jarka O.
Neomlouvám nikoho, ale vím, že to budou mít extra těžké. Blbé koblihy budou chtít pořád přidávat na důchodech, pořád cpát peníze do blbostí, nadávat na Unii a hlavně potřebují sliby "ANO, bude líp". A bylo??
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.10.2021 09:19
Co k tomu dodat? Už nic. To podstatné napsali přispěvatelé přede mnou.
Odpovědět
VK

Václav Kain

18.10.2021 09:29
Jestliže o tak vážných věcech rozhoduje nějaká von Leyen která nemá o energetice ani páru a nechává si našeptávat nesmysly od ideologicky zblblého Timmermance,tak to nemůže vypadat jinak.Ten stav nepotrvá věčně a ta hrstka těch duševních mrzáků bude dříve či později odstavena.Babiš se zase prsil snížíme DPH na nulu.Věděl,že je to nesmysl,ale jeho voliči mu ten špek zase zblajzli jako všechny předtím.I kdyby DPH šlo odbourat,tak to stejně situaci neřeší.Žádné snížení DPH nám proud do zásuvek nepřivede.
Odpovědět
kk

karel krasensky

18.10.2021 11:37
V nedostatku nebo drahé elektřině vídím jedno pozitivum.Je nutné podívat se zpět do historie.Jako příklad uvedu beskydské dřevěnky,které byly roztroušeny po kopcích a straních bez elektřiny.V každé dřevěnce bylo 4-5 děti někdy i více.Až bude česko bez elektřiny začne se více š...t a tím se zlepší demografické křivka.A navíc je to bezplátná zábava a nemusíte za ni plátit jako za čt nebo internet
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.10.2021 12:03 Reaguje na karel krasensky
Máte pravdu a navíc se zlepší fyzická kondice populace, protože při fyzickém sexu člověk vydá více energie než při jeho náhražce z internetu.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

19.10.2021 19:37 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A navíc zvedne průmyslová výroba šidítek pro ty , co nemají protějšek ( nebo zvířátko :-)))) ). A hned máte růst HDP
Odpovědět
VN

Vilém N

18.10.2021 12:24
Další zpráva bude o tom, jak se konečně ukazuje , že auta s klasickým motorem jsou k ničemu, protože se ani nedají vyrábět. A tak je přechod na elektromobilitu konečně potvrzen, jako jediná správná cesta. Vše na ničím nepokřiveném trhu, který je plný rovných příležitostí.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

19.10.2021 19:39 Reaguje na Vilém N
Jo , elektromobily nepotřebují čipy :-). Těm stačí tyče a ohony.
Automobilky preferují výrobu elektroaut - vyšší přidaná hodnota a ziskovost a ještě vás v Bruselu pochválí , jak dobře se to prodává.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

18.10.2021 12:29
Zloděj křičí chyťte zloděje.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist