https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/exoticka-dovolena-ma-obrovskou-ekologickou-stopu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Exotická dovolená má obrovskou ekologickou stopu

30.8.2011 02:37 | PRAHA (Ecomonitor)
Ekologická stopa exotické letecké dovolené se shoduje s ekologickým globálním limitem na celý rok
Ekologická stopa exotické letecké dovolené se shoduje s ekologickým globálním limitem na celý rok
Redakce Aktuálně.cz si nechala vypočítat ekologickou stopu tří druhů dovolených. Modelovými příklady byla letecká cesta na Seychely, cesta autobusem do Španělska nebo cesta autem na dovolenou do Chorvatska. Ekologicky nejlépe vyšla cesta autobusem na španělské pobřeží, následuje dovolená ve Splitu vlastním vozem, jasně nejhorší je pak letecká exotika.
 

Výpočet provedl Viktor Třebický ze sdružení TIMUR (Týmová iniciativa pro místní udržitelný rozvoj). A zjistil, že ekologická stopa exotické letecké dovolené se shoduje s ekologickým globálním limitem na celý rok, který je stanoven na 1,8 globálního hektaru. Jedná se o „limit“ pro každého člověka, aby byl udržitelný vývoj na Zemi. Je ale nutné dodat, že průměrná ekologická stopa Čechů je vyšší, asi 5,7 hektaru.

"Desetidenní dovolená na Seychelách odpovídá roční ekologické stopě průměrného Asiata nebo Albánce," cituje Aktuálně.cz Viktora Třebického. Nejméně ekologická je přitom letecká doprava, která se dnes podílí na českých výjezdech do zahraničí z 31 procent. Naopak ekologicky daleko příznivější železniční doprava tvoří pouhých 2,8 procent.

Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur si loni exotickou dovolenou dopřálo přibližně 120 tisíc občanů České republiky.

Třeba pobyt v Chorvatsku s autem s nižší spotřebou (7 litrů/100 km) pak vyjde pouze na 0,23 globálních hektarů, s autem se spotřebou 15 litrů/100 km je to 0,39 gha. Toto číslo je pak podobné jako půl roku života Inda či Pákistánce.

Nejpříznivější z modelových příkladů je pak cesta autobusem do Španělské Costa Bravy, ekologická stopa této dovolené je 0,16 globálních hektarů, říká Třebický. Ve výpočtu se počítá s vlastní stravou, kdyby měl turista třeba polopenzi, biostopa dovolené by se zvýšila asi na 0,2 gha.

Podle Třebického je třeba znát také druhou stranu dovolené, nejde jen o příjemné zážitky. Přesto tento výpočet nemá znamenat, aby čeští turisté nikam nejezdili. „Odpovědná spotřeba turistiky znamená velmi pečlivě zvažovat místa i četnost svých dovolených," říká Viktor Třebický.

Podle článku „Deset dní exotické dovolené = ekologická stopa na rok“ zveřejněná na serveru Aktuálně.cz dne 29. srpna 2011.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

FN

František Novák

12.8.2021 16:21
Přesně proto jezdíme hlavně po Čechách a ideálně vlakem a pod stanem. :) Máme vybavení z www.armik.cz a tak spíme pod stanem nebo pod širákem. Navíc už jsme objevili pár trampských osad, ve kterých se dá přenocovat. Jen mě teď trochu štvou lidi, kteří se neumí v přírodě chovat. Přesně takoví, co si koupí stan a mají pocit, že jsou z nich hrozní čundráci. :(
Odpovědět
VP

Václav Příhoda

17.12.2022 00:54 Reaguje na František Novák
Touto cestou bych se velice rád také vydal. Upřímně mě vlastně nějaké exotické dovolené ani tolik nelákají. Ono i u nás je toho k poznávání spousta. Vidím to tak, že příští rok si nějaké ty věci na kempování asi objednám, třeba z https://www.naturehikecz.cz/ a udělám to podobně jako vy. :)
Odpovědět
KM

Karla Majerová

31.5.2023 09:35
Letos jsem se rozhodla, že budu trávit dovolenou tady v České republice, a tak jsem procházela internetové stránky https://www.pronajem-mendrik.cz/, kde nabízejí pronájem pokojů a musím říct, že jsem byla příjemně překvapená, jaké výhodné ceny tam nabízejí. Je super mít možnost najít si kvalitní ubytování za rozumnou cenu, takže jsem si hned zarezervovala termín.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist